Prima pagină » Știri externe » SUA şi UE sunt pregătite să ia măsuri foarte serioase luni, în legătură cu criza din Crimeea

SUA şi UE sunt pregătite să ia măsuri foarte serioase luni, în legătură cu criza din Crimeea

Statele Unite şi Uniunea Europeană sunt pregătite să adopte "măsuri foarte serioase", luni, pentru a răspunde referendumului de duminică din Crimeea, care ar urma să aprobe alipirea la Rusia, a avertizat joi secretarul de Stat american John Kerry.
SUA şi UE sunt pregătite să ia măsuri foarte serioase luni, în legătură cu criza din Crimeea

Va fi un răspuns la referendum şi dacă nu va fi niciun semn de progres în rezolvarea dosarului, vor fi măsuri foarte serioase luni în Europa şi aici„, a declarat Kerry în faţa unei comisii a Senatului, cu o zi înaintea unei noi întâlniri la Londra cu omologul său rus Serghei Lavrov.

Şeful diplomaţiei americane a declarat că a „vorbit scurt, astăzi”, încă o dată la telefon cu ministrul rus al Afacerilor Externe.

„Sper că (ruşii) vor veni (la Londra) conştienţi de faptul că pe această problemă comunitatea internaţională este cu adevărat puternică şi unită”, a declarat John Kerry.

Întrebat de un senator în legătură cu „răspunsul” Washingtonului în caz de „anexare” a Crimeei de către Rusia, Kerry a reiterat că administraţia SUA va apăra „respectarea suveranităţii, independenţei şi integrităţii Ucrainei”, afirmând că „speră ca Rusia să respecte dreptul internaţional”.

„Nu există nicio justificare, nicio legalitate la referendumul care se organizează” duminică în Crimeea, a insistat secretarul american.

Ucraina are de joi o Gardă Naţională, care mobilizează voluntari de pe baricadele Kievului pentru a-şi întări apărarea în faţa Rusiei, ce efectuează manevre militare la graniţele sale, cu trei zile înainte de referendumul care ar urma să oficializeze pierderea Crimeei.

Pe scena internaţională, occidentalii îşi aruncă ultimele forţe pentru a încerca să îl determine pe Vladimir Putin să îşi flexibilizeze poziţia, acesta refuzând să retragă miile de persoane mobilizate în peninsula ucraineană Crimeea de la sfârşitul lui februarie. Dar preşedintele rus, care afirmă că acţionează în interesul rusofonilor din Ucraina, nu a dat nici cel mai mic semn cum că ar accepta cererile occidentalilor.

Kerry a precizat că, potrivit estimărilor americane, există 20.000 de trupe ruseşti în Crimeea, dincolo de cei 25.000 de militari prevăzuţi în cadrul unui acord privind bazele militare ruseşti în peninsula ucraineană.

Dar potrivit secretarului de Stat, „nu există niciun semn (că Rusia) are resursele necesare pentru a înainta către Ucraina şi a o ocupa”.