Acest program urmează să fie anunţat în mod oficial de către USAID, Agenţia americană pentru dezvoltare, a precizat acest oficial, sub protecţia anonimatului.
Prima componentă, în valoare de 77 de milioane de dolari, vizează să susţină sectorul privat, să creeze locuri de muncă şi să reducă dependenţa Afganistanului de ajutorul internaţional, a detaliat oficialul citat.
Obiectivul, a adăugat el, este susţinerea aderării ţării la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) încă din acest an.
A doua componentă constă într-un dispozitiv în valoare de 92 de milioane de dolari, menit să dinamizeze formarea şi angajarea de personal calificat în sectoarele privat şi public. Acest program, a cărui implementare a început la 1 ianuarie 2014, prevede un parteneriat între universităţi americane şi afgane.
Ultima parte a programului, în valoare de 120 de milioane de dolari, urmează să permită susţinerea sectorului agricol în Afganistan. „Acest program are vocaţia să permită unui număr de aproximativ 400.000 de agricultori să dispună de mijloace tehnice mai bune”, a declarat oficialul american.
Aceste dispozitive noi de susţinere a economiei afgane vor fi anunţate în contextul în care Congresul american a redus la jumătate ajutorul pentru dezvoltare acordat Afganistanului în 2014, la 1,12 miliarde de dolari. Ele ar putea să ofere un nou impuls economiei afgane, în contextul în care ţara se confruntă cu o perioadă de incertitudini, odată cu apropierea retragerii forţei NATO, până la sfârşitul anului.
Retragerea celor aproximativ 50.000 de militari din cadrul coaliţiei provoacă temeri cu privire la o nouă intensificare a violenţelor în ţară, susceptibile să ameninţe progresele înregistrate de la îndepărtarea talibanilor de la putere, în 2001.
Acest program de ajutorare intervine totodată în contextul în care Washingtonul încearcă să convingă Kabulul să semneze cît mai rapid un tratat bilateral în domeniul securităţii (BSA) care să permită menţinerea unui contingent american de aproximativ 10.000 de oameni pe teritoriul afgan după 2014.
Preşedintele afgan Hamid Karzai a condiţionat, însă, semnarea BSA de lansarea efectivă a unui proces de pace cu talibanii. El a anunţat, de asemenea, că ar putea lăsa semnarea BSA în seama succesorului său, care urmează să fie ales în scrutinul prezidenţial prevăzut la 5 aprilie.