- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
SUA vor recurge la arma nucleară numai în "circumstanţe extreme"
Preşedintele american, Barack Obama, a dezvăluit marţi o nouă doctrină nucleară, potrivit căreia Statele Unite nu vor recurge la arma nucleară decât "în circumstanţe extreme", pentru a-şi apăra interesele vitale şi pe cele ale aliaţilor lor.
Preşedintele american, Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Statele Unite vor să insiste asupra faptului că nu intenţionează să recurgă la armele nucleare decât în circumstanţe extreme, pentru a-şi apăra interesele vitale sau pe cele ale aliaţilor şi partenerilor lor", afirmă administraţia Obama în acest raport.
În plus, potrivit acestui document, ţara se angajează să nu utilizeze niciodată arma nucleară împotriva unui adversar care nu deţine acest tip de armă şi care respectă regulile Tratatului de Neproliferare Nucleară (TNP).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
În acelaşi timp, Washingtonul "va continua să îşi consolideze capacităţile de apărare convenţionale" pentru a răspunde unor atacuri non-nucleare.
Într-un interviu pentru New York Times, publicat în aceeaşi zi, preşedintele Obama precizează că "statele (...) precum Iranul şi Coreea de Nord" vor fi excepţiile de la această nouă regulă.
"Noua doctrină nucleară stipulează foarte clar că un stat care nu este dotat cu arma nucleară şi care respectă TNP va primi asigurări că nu vom utiliza arma nucleară împotriva lui", a declarat el pentru cotidian.
"Acest lucru nu înseamnă că aceste state nu se vor angaja niciodată în acţiuni profund dăunătoare securităţii Statelor Unite, ceea ce ne-ar obliga să intervenim. Şi intenţionez să păstrez toate instrumentele necesare pentru a garanta securitatea poporului american", a dăugat el.
Potrivit acestei noi doctrine, "terorismul nuclear", şi nu statele dotate cu arma atomică, reprezintă "cel mai mare pericol şi cel mai apropiat", în timp ce "Al-Qaida şi aliaţii săi extremişti încearcă să îşi procure arme nucleare".
Este pentru prima dată când strategia nucleară americană are ca principal obiectiv să împiedice proliferarea terorismului nuclear, a declarat pentru AFP un înalt oficial din cadrul administraţiei americane, sub protecţia anoniomatului.
Noua doctrină nucleară a Statelor Unite marchează momentul de început al unei perioade de intense eforturi diplomatice în domeniul nuclear, marcate de semnarea joi, la Praga, de către Obama şi preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a unui nou tratat START privind reducerea armamentului nuclear cu Rusia.
Cele două ţări au convenit să îşi limiteze arsenalul la câte 1.550 de focoase nucleare strategice fiecare.
Acest lucru intervine de asemenea cu o săptămână înaintea summitului de la Washington, la care Obama a invitat circa 40 de lideri pentru a discuta despre securitate şi neproliferare, la 12 şi 13 aprilie.
Noile dispoziţii dezvăluite se vor aplica şi în cazul în care un adversar va ataca Statele Unite cu arme chimice sau bacteriologice sau în cazul unui atac cibernetic.
Este introdusă, însă, o excepţie de la această regulă. Dacă Statele Unite ar urma să se confrunte cu riscul unui atac bacteriologic devastator, îşi rezervă dreptul de a declanşa un atac nuclear.
Administraţia Obama ar urma, astfel, să pună capăt ambiguităţii întreţinute intenţionat de predecesorii acestuia privind condiţiile în care Washingtonul ar putea utiliza arma nucleară.â
Această revizuire a doctrinei nucleare a ţării, cea de a treia, în această formă, de la sfârşitul Războiului Rece şi până în prezent, afirmă totodată că Statele Unite "nu vor produce noi focoase nucleare" şi "nu vor efectua teste nucleare", insistând, în paralel, asupra necesităţii modernizării arsenalului.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
-
ieri, 22:46