Suedia va da în judecată UE pentru întârzieri privind substanţele chimice care afectează hormonii

Suedia a anunţat joi că va da în judecată Comisia Europeană pentru întârzierea acesteia în identificarea elementelor chimice antibacteriene nocive pentru viaţa zilnică, acuzând-o că se supune presiunilor grupurilor din industria chimică.

Urmărește
422 afișări
Imaginea articolului Suedia va da în judecată UE pentru întârzieri privind substanţele chimice care afectează hormonii

Suedia va da în judecată UE pentru întârzieri privind substanţele chimice care afectează hormonii (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Toate acestea sunt cauzate de lobbyul european al industriei chimice care a exercitat presiuni asupra unor comisari diferiţi", a declarat pentru AFP ministrul Mediului, Lena Ek.

Comisia ar urma să definească, în decembrie cel mai târziu, criteriile de identificare a acestor elemente, prezente în mii de produse antibacteriene, pe cale le găsim în haine, încălţăminte sau produse de igienă.

Aceste produse sunt suspectate că perturbă sistemul endocrin şi produc cancer, malformaţii congenitale şi întârzieri în dezvoltare la copii.

Ele "sunt pe cale să devină o mare problemă. În unele locuri din Suedia se pot vedea peşti hermafrodiţi. Există studii privind impactul lor asupra fertilităţii fetelor şi băieţilor şi alte efecte grave", a adăugat Ek.

Suedia şi Danemarca au insistat în zadar pe lângă Bruxelles pentru a grăbi această activitate, la fel ca grupările de apărare a mediului sau a consumatorilor, precum şi oamenii de ştiinţă.

"Ce mă înfurie cel mai mult este că făcând acest lucru ei pun oamenii în pericol şi în special copiii (...) Comisia ne împiedică să ameliorăm lucrurile", a apreciat ministrul.

Contactat de AFP, Joe Hennon, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru Mediu Janez Potocnik, a răspuns că întârzierile se justifică prin "complexitatea problemei, evoluţia ştiinţei şi punctele de vedere divergente între oamenii de ştiinţă şi părţile implicate".

"Tratăm cu foarte mare seriozitate problema şi facem tot ce putem pentru a o rezolva", a insistat el, amintind măsurile de sănătate publică provizorii decise de UE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici