Comisia Europeană va recomanda probabil ca statele membre să deschidă negocierile formale după finalizarea reformelor şi a legislaţiei privind minorităţile, anticorupţia, precum şi „dezoligarhizarea”, potrivit unor persoane familiare cu această chestiune şi unor documente consultate de Bloomberg.
Măsura vine în contextul în care UE încearcă să dea un impuls politicii sale de extindere, după invazia Rusiei în Ucraina şi încercările Moscovei de a destabiliza Europa.
Atunci când Ucrainei i-a fost acordat statutul de candidat, în iunie anul trecut, UE a stabilit şapte etape pe care Kievul trebuia să le adopte pentru a avansa în procesul de aderare.
Ucraina a finalizat o parte din aceste etape – referitoare la sistemul judiciar, la independenţa mass-media şi la combaterea spălarea banilor, dar mai multe acţiuni în alte domenii cheie rămân nerezolvate.
Avizul Comisiei, care va fi publicat pe 8 noiembrie, va trebui să fie aprobat de statele membre atunci când liderii UE se vor reuni în decembrie pentru un summit.