- Home
- Externe
- MANILA, (06.12.2014, 18:00)
- Valentin Vidu - Mediafax
Taifunul Hagupit a atins partea de est a arhipelagului Filipine
Taifunul Hagupit, care ar putea să fie cel mai important din Filipine anul acesta, a atins sâmbătă partea de est a arhipelagului, aducând rafale de vânt terifiante şi ploi intense.
Urmărește
337 afișări
Taifunul Hagupit a atins partea de est a arhipelagului Filipine (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Taifunul a lovit Insula Samar (est) sâmbătă seara, a declarat pentru AFP Mark Timbal, un purtător de cuvânt al Agenţiei guvernamentale de luptă împotriva catastrofelor naturale.
Autorităţile au ordonat încă de vineri câtorva milioane de filipinezi să se refugieze în biserici, şcoli şi gimnazii, în timp ce taifunul se apropia de ţară, afectată frecvent de dezastre provocate de intemperii.
Citeşte şi:
Mii de filipinezi se refugiază din calea taifunului Hagupit, care se apropie de arhipelag - FOTO
Ministrul de Interne Mar Roxas, prezent pe Insula Samar cu câteva ore înainte de impactul taifunului, le-a cerut salvatorilor însărcinaţi cu evacuarea populaţiei să "continue. Ştiu că sunteţi obosiţi, că nu aţi dormit suficient, că nu aţi mâncat suficient, că aţi băut prea multă cafea. Fiecare persoană pe care o salvăm acum este o persoană mai puţin pe care va trebui să o căutăm după ce va trece taifunul".
ULTIMELE ȘTIRI
-
UE ar trebui să trimită trupe în Groenlanda pentru a transmite un „mesaj ferm” după declaraţiile lui Trump
-
Coca-Cola retrage "cantităţi considerabile" de produse din multe ţări europene. Controalele au identificat niveluri ridicate de clorat
-
Trump pregăteşte ordine executive care vor schimba radical armata americană
Furtuna urmează să afecteze peste jumătate din arhipelag, ale cărui regiuni centrale au fost devastate deja de "supertaifunul" Haiyan.
"Toate resursele sunt pe cale să fie mobilizate", a declarat directorul regional al Apărării Civile Bernardo Alejandro, precizând că vehiculele apraţinând autorităţilor locale şi armatei erau implicate la operaţiunile de evacuare.
Numai în regiunea Bicol, în nordul Insulei Samar, peste 600.000 de persoane au fost aduse în centre de evacuare, iar autorităţile din regiune intenţionează să evacuze în total două milioane de persoane.
Bicol este o regiune agricolă şi piscicolă situată la nord de zonele cele mai afectate de supertaifunul Haiyan care a devstat Filipinele pe 8 noiembrie 2013, când a ucis peste 7.350 de persoane. Haiyan, care s-a format în Oceanul Pacific, era însoţit de cele mai violente rafale de vânt înregistrate vreodată pe uscat şi de valuri uriaşe care au măturat litoralul.
- Evacuări masive
La Tacloban, unul dintre cele mai afectate oraşe de Haiyan, sute de persoane s-au refugiat într-un gimnaziu încă de vineri.
"Ne-am învăţat lecţia cu Haiyan", a declarat Rita Villadolid, în vârstă de 39 de ani. "Toată lumea este paralizată de frică", a adăugat ea.
Alţi locuitori ai acestei localităţi de coastă situată pe Insula Leyte s-au adunat în şcoli şi biserici, considerate clădirile cele mai solide din oraş. Cei mai norocoşi s-au cazat la hotel.
Potrivit Agenţiei Naţionale de Meteorologie Pagasa, Hagupit a slăbit în intensitate vineri, rafalele de vânt atingând până la 195 de kilometri pe oră.
Centrul Comun de Supraveghere al Marinei americane a degradat Hagupit de la statutul maxim de "supertaifun" la cel de taifun.
Impactul taifunului urmează să fie resimţit pe o fâşie de 600 kilometri lăţime, reprezentând o ameninţare pentru aproximativ 50 de milioane de persoane, adică aproape jumătate din populaţie, a declarat pentru AFP Corazon Soliman, ministrul Afacerilor Sociale.
Taifunul este cel mai violent aşteptat în arhipelag anul acesta, a preconizat agenţia Pagasa. El urmează să atingă 55 din cele 85 de provincii din ţară. Ochiul ciclonului va trece pe deasupra provinciilor estice Samar şi Leyte, după care se va îndrepta către centrul arhipelagului.
Filipine est o ţară în curs de dezvoltare, cu 100 de milioane de locuitori, afectată cu regularitate de intemperii care provoacă dezastre, media anuală fiind de 20 de taifunuri.
Arhipelagul este de cele mai multe ori prima masă terestră importantă pe care o întâlnesc taifunurile ce se formează în Oceanul Pacific, însă unii oameni de ştiinţă apreciază că violenţa furtunilor din ultimii ani este imputabilă încălzirii globale.
Peste 1.900 de persoane au fost ucise sau au fost date dispărute în decembrie 2012, când taifunul Bopha a atins Insula Mindanao (sud), o regiune care, de obicei, este puţin afectată de acest tip de intemperii.
În total, 1.268 de persoane au fost ucise în decembrie 2011, când furtuna tropicală Washi a provocat inundaţii importante, tot pe Mindanao.
Haiyan, Bopha şi Washi au fost cele mai sângeroase furtuni înregistrate în lume în ultimii trei ani.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
PROSPORT.RO
Cum a ajuns Jennifer Aniston să fie implicată în drama conjugală a soților Obama. Adevărul din culise!
CANCAN.RO
Regiunile din România unde va fi cel mai bine de locuit în contextul crizei schimbărilor CLIMATICE. Ce spun specialiștii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe