Ministrul a pus la îndoială atracţiile pe care Europa le oferă TSMC atunci când a fost întrebat de ce liderul mondial în fabricarea cipurilor cu sediul în Taiwan nu a luat încă o decizie de a construi o nouă fabrică în Germania.
Declaraţiile lui Wu au fost făcute în timpul călătoriei sale în Europa.
„Dacă Europa oferă stimulente pozitive şi, de asemenea, vorbeşte cu TSMC într-un mod care îi va face pe cei de la TSMC să se simtă confortabil, că investiţia lor în Europa va produce rezultate foarte bune… investiţia lor în Europa cu siguranţă nu va fi oprită de guvern”, a declarat Wu pentru POLITICO.
„Chiar dacă nu suntem egoişti în a opri TSMC pentru a face investiţii în alte ţări, sperăm cu siguranţă că alte ţări care doresc să atragă TSMC pentru a face investiţii se pot gândi şi la situaţia în care se află Taiwanul, sau la poziţia TSMC în Taiwan şi la poziţia pe care o vede Taiwanul în acest peisaj geostrategic”, a spus el.
În schimb, Wu a numit Japonia şi SUA, unde fabricile TSMC vor fi finalizate anul viitor, un „partener cu viziune asemănătoare”, respectiv, „un partener foarte bun al Taiwanului”.
„Cred că aceasta este o gândire filosofică, mai degrabă decât o politică guvernamentală de a pune condiţii pentru ca TSMC să facă investiţii în alte ţări”, a declarat Wu. „Această chestiune filosofică este că, atunci când o ţară duce lipsă de cipuri pentru computere, îi va cere Taiwanului: <
La apogeul pandemiei de coronavirus din 2021, ministrul german al Economiei de atunci, Peter Altmaier, i-a cerut omologului său taiwanez, Wang Mei-hua, să intervină în ceea ce priveşte aprovizionarea redusă a TSMC pentru industria auto germană, potrivit unei scrisori raportate de Reuters.
„Aş fi încântat dacă aţi putea să vă ocupaţi de această problemă şi să subliniaţi importanţa capacităţilor suplimentare de semiconductori pentru industria auto germană pentru TSMC”, se arată în scrisoarea scrisă de Altmaier, un membru cheie în guvernul Angelei Merkel, care a acordat prioritate comerţului cu China.