- Home
- Externe
- SUCEAVA, (21.04.2015, 18:02)
- Tibi Bujdei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tănase: Vecinătatea cu un stat agresor forţează CC din Moldova să aibă altă agendă decât cea iniţială
Preşedintele Curţii Constituţionale din Republica Moldova, Alexandru Tănase, a declarat, marţi, la Suceava, că pentru Republica Moldova şi Lituania situaţia din Ucraina şi "vecinătatea cu un stat agresor" forţează Curtea Constituţională să aibă o altă agendă decât cea iniţială.
Urmărește
439 afișări
Tănase: Vecinătatea cu un stat agresor forţează CC din Moldova să aibă altă agendă decât cea iniţială (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
Tănase, care a participat, la Universitatea Suceava, la o conferinţă internaţională cu plenurile reunite ale Curţilor Constituţionale din România, Lituania şi Republica Moldova, a declarat că astfel de întâlniri sunt practicate de toate curţile constituţionale pentru că provocările sunt similare şi tendinţele sunt aceleaşi, menţionând că toate curţile constituţionale au avut de dat soluţii privind criza economică sau privind diminuările de salarii, transmite corespondentul MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Preşedintele Curţii Constituţionale din Republica Moldova a subliniat că la ora actuală sunt alte provocări care îi fac pe membrii curţilor constituţionale, într-un fel sau altul, să fie împreună, să aibă discuţii şi un interes comun.
"Mai puţin pentru România, pentru noi şi colegii din Lituania, sigur că suntem îngrijoraţi în legătură cu evoluţia evenimentelor din Ucraina. Vecinătatea cu statul agresor ne forţează să luăm anumite decizii sau să avem o altă agendă decât ne-am propus iniţial", a spus Tănase.
El a explicat că o asemenea decizie privind aplicabilitatea statutului de neutralitate permanentă în caz de război va trebui să fie dată de Curtea Constituţională a Republicii Moldova în luna mai.
"Curtea Constituţională din Moldova trebuie să dea o soluţie în luna mai privind statutul de neutralitate permanentă al ţării, în ce măsură acest statut de neutralitate permanentă este sau nu aplicabil în cazul în care ţara s-ar confrunta cu un pericol militar extern", a spus preşedintele CC din Republica Moldova.
Tănase, care a fost şi ministru al Justiţiei în Republica Moldova, a spus că lucrurile în Republica Moldova evoluează spre un stat de drept.
"Evoluţia este mai lentă decât ne-am dorit. Sunt lucruri obiective, legate în mare parte de conjunctura politică, dar suntem optimişti. Altă opţiune decât un stat de drept în Moldova nu există. Altfel, riscăm să rămânem pentru decenii în zona de influenţă a Federaţiei Ruse, în zona gri a Europei", a conchis Tănase.
În cadrul Conferinţei Internaţionale organizate de Universitatea Suceava preşedintele Curţii Constituţionale din Lituania, prof.univ.dr. Dainius Zalimas a prezentat o analiză a cauzelor examinate de Curtea Constituţională în ultimul an, preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, dr. Alexandru Tănase, a prezenta aspecte legate de jurisdicţia CC a Republicii Moldova, iar prof.univ.dr. Mircea Ştefan Minea, judecător al Curţii Constituţionale a României a prezentat o lucrare privind confruntarea noilor coduri cu dispoziţiile şi principiile legii fundamentale, reflectată în jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României.
Conferinţa Internaţională "Jurisdicţia constituţională" s-a desfăşurat la Suceava sub înaltul patronaj al Curţii Constituţionale a României, în contextul desfăşurării trilateralei Curţilor Constituţionale ale Republicii Lituania, Republicii Moldova şi României şi a fost organizată de universitatea suceveană în colaborare cu Asociaţia Ştiinţifică de Drept şi Administraţie Publică şi Asociaţia Europeană a Studenţilor de Drept Suceava.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe