- Home
- Externe
- (30.09.2022, 16:32)
- Daniel Contescu
Ţara din NATO cu cele mai mari beneficii de pe urma lui Putin: dacă s-ar distribui populaţiei câştigul, fiecare cetăţean ar fi mai bogat cu 4.000 de euro pe an
În criza gazelor, Norvegia şi-a sporit veniturile de zece ori.
Urmărește
31691 afișări
Ţara din NATO cu cele mai mari beneficii de pe urma lui Putin
Nu există nicio ţară din Alianţa Atlantică care să beneficieze mai mult de invazia lansată de Vladimir Putin împotriva Ucrainei şi de războiul economic declanşat împotriva Uniunii Europene decât Norvegia.
Fiecare abuz al lui Putin, fiecare şantaj asupra energiei, fiecare acţiune concepută de Kremlin pentru a genera nesiguranţă şi a creşte preţul gazelor sau petrolului, tot ceea ce a venit de la Moscova în ultimul an, generează dividende tot mai mari pentru Norvegia, cel mai mare producător de hidrocarburi din Europa de Vest.
„Bonusul lui Putin”
Astfel, una dintre cele mai pro-atlantice ţări din lume se bucură de destabilizarea generată de Rusia din punct de vedere financiar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ciolacu a venit în Parlament cu facturile pentru zborurile private la Nisa cu o aeronavă Nordis
-
Propunerea de suspendare din funcţie a preşedintelui Iohannis, respinsă de Birourile Parlamentare Reunite
-
Trump avertizează Iranul cu privire la o „anihilare totală” în cazul unei tentative de asasinat
Norvegia primeşte de fapt un „bonus Putin” care ar putea ajunge să valoreze - dacă aceste preţuri la gaze persistă - aproximativ 5% din produsul său intern brut pe an. Dacă ar fi distribuit direct populaţiei ţării nordice, „bonusul Putin” ar deveni un cec echivalent cu cel puţin 4.000 de euro anual pentru fiecare locuitor.
Cum a crescut cifra de afaceri norvegiană
În acest sens, datele raportate de Eurostat privind importurile de gaze naturale în Uniunea Europeană sunt emblematice. Agenţia de statistică din Luxemburg arată că, înainte de criză, într-o lună normală, cifra de afaceri a furnizării de gaze naturale a gigantului public Oslo Equinor în Europa era de aproximativ 200 de milioane pe lună.
De exemplu, în ianuarie 2020, înainte de pandemie, Norvegia a vândut metan Europei pentru 256 de milioane de euro; în anul următor - ianuarie 2021 - economiile continentului erau încă slăbite de blocaje, iar cifra de afaceri a gazului norvegian a scăzut la 210 milioane. Dar, mergând înainte încă un an, când războiul era iminent, în ianuarie a acestui an, Norvegia facturează două miliarde de euro (1,97 mai exact) pentru gaz în Europa.
Se respectă contractele
Creşterea este de aproape zece ori şi corespunde unei creşteri a preţului pieţei spot, cea a platformei Ttf din Amsterdam, de la mai puţin de 20 de euro pe megawat oră la începutul lui 2020 sau 2021 la aproximativ 90 de euro pe megawatt oră la începutul lui 2022.
Nici guvernul de la Oslo, nici grupul său, Equinor, nu au urmărit vreodată toate acestea. Creşterea uriaşă a veniturilor depinde de aplicarea unor contracte care au fost semnate liber de părţi cu mult înainte de războiul din Ucraina.
Astăzi, aceste înţelegeri sunt doar respectate. Însă, paradoxul „bonusului Putin” rămâne pentru norvegieni, care se îmbogăţesc de pe urma dificultăţilor din restul Europei şi din pricina şantajului Kremlinului.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Digi RCS-RDS, anunțul începutului de februarie. Oferă acest smartphone de ultimă generație tuturor abonaților din România
CANCAN.RO
Localitatea din România în care o casă se vinde cu doar 3.800€. Condiția bizară pe care trebuie să o îndeplinești
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe