TENSIUNE în TUNISIA: Grevă generală anunţată, după asasinarea lui Mohamed Brahmi. Poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii

Principalul sindicat tunisian (UGTT) a făcut apel la o grevă generală, vineri, după asasinarea deputatului de opoziţie Mohamed Brahmi, ucis joi în apropiere de Tunis.

Urmărește
916 afișări
Imaginea articolului TENSIUNE în TUNISIA: Grevă generală anunţată, după asasinarea lui Mohamed Brahmi. Poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii

TENSIUNE în TUNISIA: Grevă generală anunţată, după asasinarea lui Mohamed Brahmi. Poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UGTT a anunţat într-un comunicat o grevă generală vineri după această "crimă odioasă" şi ca răspuns, compania Tunisair şi filiala sa Tunisair Express au anunţat anularea tuturor zborurilor programate vineri.

După asasinarea lui Brahmi, ucis joi în apropiere de Tunis, sute de persoane au manifestat în centrul capitalei şi în provincie, în special la Sidi Bouzid, regiunea natală a deputatului, a cărui familie şi ai cărui susţinători acuză islamiştii de la putere că se află în spatele crimei.

Vestea a zguduit tunisienii în acestă zi liberă ce marca 56 de ani de la înfiinţarea Republicii şi sute de persoane au invadat centrul capitalei pentru a denunţa asasinatul, acuzând şi ele partidul Ennahda, care a dezminţit orice implicaţie.

Acest asasinat intervine la aproape şase luni după cel al lui Chokri Belaid, o altă figură a stângii tunisiene. Familia sa a imputat această crimă unui grup islamist radical.

În străinătate, Franţa, Statele Unite, Elveţia, Algeria şi Parlamentul European au denunţat asasinatul, iar Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Navi Pillay a cerut "o anchetă rapidă şi transparentă". Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a condamnat "cu cea mai mare fermitate" asasinatul şi a cerut Tunisiei un "răspuns cetăţenesc şi paşnic" la această crimă.

"Brahmi a fost împuşcat mortal la ieşirea din domiciliul său", a anunţat laconic Ministerul de Interne într-un comunicat, fără să precizeze circumstanţele.

Potrivit televiziunii naţionale Watanya şi agenţiei oficiale TAP, Mohamed Brahmi, coordonatorul general al Mişcării Populare şi membru al Adunării Naţionale Constituante (ANC), a fost împuşcat mortal în faţa domiciliului său din regiunea Ariana, la nord de Tunis.

"Cadavrul său a fost ciuruit de gloanţe în faţa soţiei şi copiilor săi", a declarat la radio Mohsen Nabti, membru al biroului politic al Mişcării Populare.

Potrivit televiziunii, el a fost ucis cu 11 gloanţe trase de la mică distanţă de persoane necunoscute.

Mohamed Brahmi, în vârstă de 58 de ani, la fost ales deputat la Sidi Bouzid, leagănul revoluţiei care a îndepărtat de la putere regimul lui Ben Ali în 2011.

Acest bărbat foarte critic faţă de islamişti a demisionat la 7 iulie din funcţia de secretar general al Mişcării Populare, mişcare pe care a fondat-o, declarând că formaţiunea sa a fost infiltrată de islamişti.

Familia sa a imputat asasinatul partidului aflat la putere. "Acuz Ennahda", a declarat cu ochii în lacrimi Chhiba Brahmi, sora defunctului, fără să avanseze probe.

Într-o declaraţie pentru AFP, liderul Ennahda Rached Ghannouchi a respins aceste acuzaţii afirmând că cei care au comandat asasinatul vor să conducă ţara spre un "război civil" şi să "perturbe tranziţia democratică".

Într-o alocuţiune televizată, preşedintele tunisian Moncef Marzouki a vorbit despre o a "doua catastrofă naţională" după moartea lui Belaid.

"Responsabilii de această dramă vor să arate că Tunisia (...) poate bascula şi ea (către violenţă), ei vor să demonstreze că Primăvara Arabă a eşuat", a declarat el, referindu-se la Egipt, unde au loc violenţe de la înlăturarea de către armată, la 3 iulie, a preşedintelui islamist.

Şeful Guvernului Ali Larayedh a făcut apel la calm, subliniind că acest asasinat "nu trebuie exploatat pentru a genera dezordine şi a incita tunisienii să se omoare între ei".

"Tunisia este liberă, afară Fraţii", au scandat manifestanţii în capitală, referindu-se la relaţiile strânse dintre Ennahda şi conferia Fraţii Musulmani din Egipt.

"Ghannouchi asasin", "Ennahda trebuie să cadă astăzi", "Adunarea constituantă trebuie să fie dizolvată", au strigat ei pe bulevardul Habib Bourguiba, în centrul oraşului, imediat după anunţarea asasinatului.

După o acalmie la ora de întrerupere a postului de Ramadan, manifestaţiile s-au reluat în cursul serii, iar poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor în momentul în care aceştia au vrut să instaleze un cort pentru o ocupaţie "până la căderea puterii islamsite".

La Sidi Bouzid, manifestanţii au invadat sediul guvernoratului şi au incendiat birourile, potrivit unui jurnalist al AFP. Şi acolo, poliţia a dispersat manifestanţii cu gaze lacrimogene.

În aceeaşi regiune, la Menzel Bouzaiane, manifestanţii au jefuit sediile unui partid islamist scandând "Jos obscurantiştii, Ennahda şi salafiştii", cu referire la grupurile islamiste radicale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici