- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tensiuni! Germania vs Franţa, două planuri diferite cu privire la viitorul militar al Europei. În ce tabără se află România
Franţa contestă un plan condus de Germania, la care s-a alăturat şi România, pentru a consolida apărarea aeriană a Europei. Tensiunile dintre cele doua mari puteri ale UE sunt rezultatul a două viziuni diferite cu privire la modul în care regiunea ar trebui să contracareze ameninţarea reprezentată de Rusia.
tensiuni: Germania vs Franţa, două planuri diferite cu privire la viitorul militar al Europei. România în tabara Germaniei
Cancelarul german Olaf Scholz a prezentat Sky Shield în octombrie anul trecut pentru a crea un sistem european de apărare antiaeriană şi antirachetă prin achiziţionarea în comun de echipamente, iar de atunci au semnat 17 ţări. Ţările participante sunt Germania, Marea Britanie, România, Slovacia, Norvegia, Letonia, Ungaria, Bulgaria, Belgia, Cehia, Finlanda, Lituania, Olanda, şi Slovenia.
Dar ţări cheie precum Franţa, Italia şi Polonia au rămas pe margine, demonstrând provocările pe care le presupune depăşirea intereselor industriale naţionale, chiar şi în condiţiile în care bugetele militare sunt în creştere în întreaga Europă, scrie Financial Times.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
Macron a criticat Sky Shield pentru că se bazează prea mult pe sistemele de armament fabricate în afara Europei, fără a lua în considerare în mod adecvat modul în care să descurajeze cel mai bine Rusia, inclusiv prin achiziţionarea potenţială de capacităţi de atac cu rachete cu rază lungă de acţiune.
Apărarea aeriană "este mai întâi o chestiune strategică înainte de a fi una industrială, dar, evident, trebuie să se bazeze pe un echilibru între acţiunile ofensive şi cele defensive", a declarat Macron într-un discurs recent.
"Când văd anumite ţări care îşi măresc cheltuielile de apărare pentru a cumpăra masiv sisteme neeuropene, le spun pur şi simplu: 'Pregătiţi problemele de mâine!'"
La Berlin, oficialii consideră criticile franceze ca fiind nefondate şi susţin că urgenţa de a elimina lacunele din apărarea antiaeriană înseamnă că achiziţionarea de sisteme "din comerţ" este preferabilă unor noi dezvoltări "îndelungate şi adesea costisitoare".
Dezacordul va constitui fundalul unei conferinţe privind strategia de apărare aeriană care are loc astăzi la Paris.
Convocat de preşedintele Emmanuel Macron în marja Salonului aeronautic de la Paris, oficialii francezi descriu evenimentul ca fiind un forum de dezbatere între miniştrii apărării din UE, oficiali militari din SUA şi NATO şi directori din industrie.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO