TEPCO a recunoscut o scurgere de apă radioactivă în ocean după tsunami-ul din 2011

Operatorul TEPCO a recunoscut luni, pentru prima dată, că ape subterane radioactive acumulate la baza centralei avariate Fukushima s-au scurs în oceanul Pacific, aflat în vecinătate.

Urmărește
99 afișări
Imaginea articolului TEPCO a recunoscut o scurgere de apă radioactivă în ocean după tsunami-ul din 2011

TEPCO a recunoscut o scurgere de apă radioactivă în ocean după tsunami-ul din 2011 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mărturisirea a fost făcută după o zi de la alegerile senatoriale câştigate de Partidul Liberal-Democrat (PLD, dreapta) al premierului japonez Shinzo Abe, foarte favorabil energiei nucleare.

Tokyo Electric Power (TEPCO), compania care administrează centrala avariată Fukushima Daiichi, a anunţat la începutul lui iulie că în aceste ape subterane au fost detectate doze semnificative de elemente radioactive.

Ea a anunţat totodată o multiplicare de 110 ori a nivelului de cesiu 134 înregistrat într-un puţ de prelevare situat între reactoare şi mare.

Aceste substanţe radioactive s-au scurs din reactoare ale centralei devastate în urma unui seism urmat de tsunami pe 11 martie 2011, în nord-estul arhipelagului, după care au poluat ape subterane.

TEPCO a afirmat că aceste ape poluate erau prezente în betonul şi în armaturile de otel ale fundaţiei centralei, părând să îndepărteze o difuzare masivă în mare.

"Acum credem că apa contaminată s-a scurs în mare", a declarat luni pentru AFP un purtător de cuvânt al companiei de energie electrică însărcinată cu alimentarea cu electricitate a megalopolisului Tokyo.

El a spus că acestă scurgere radioactivă în ocean ar fi limitată. "Datele privind apa de mare nu arată o creştere anormală a nivelului de radioactivitate", a asigurat acest purtător de cuvânt.

Experţi în domeniul mediului avertizează că scurgerile radioactive de acest tip ar putea afecta sănătatea animalelor marine, iar ulterior a persoanelor care le consumă.

Centrala nucleară Fukushima Daiichi, situată la aproximativ 220 de kilometri nord-est de Tokyo, a fost devastată de o catastrofă naturală pe 11 martie 2011. Combustibilul s-a topit în trei dintre cele şase reactoare ale instalaţiei, ceea ce explică prezenţa a numeroase elemente radioactive în zonă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici