- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (06.03.2015, 12:52)
- Bogdan Stanescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
TOPUL celor mai mari explozii nucleare din istorie
Business Insider publică un top al celor mai mari unsprezece explozii nucleare din istorie. Topul a fost realizat în funcţie de puterea bombelor şi de impactul produs de explozii.
Urmărește
5685 afișări
Cele mai mari explozii nucleare din istorie
11. Testele nucleare sovietice 158 şi 168
La datele de 25 august şi 19 septembrie 1962, URSS a efectuat două teste nucleare. Ambele au avut loc în regiunea Novaia Zemlia, un arhipelag din nordul Rusiei, aflat în apropiere de Oceanul Arctic.
Testele nucleare nu au fost filmate sau fotografiate, dar ambele au produs explozii de 10 megatone.
Aceste bombe pot incinera totul pe o distanţă de peste 4,5 kilometri pătraţi de epicentru, producând arsuri de gradul trei pe o suprafaţă de circa 2,8 kilometri pătraţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
10. Ivy Mike
La data de 1 noiembrie 1952, Statele Unite au testat Ivy Mike în Insulele Marshall. Aceasta a fost prima bombă cu hidrogen de pe planetă, a produs o explozie de 10.4 megatone şi a fost de aproape 700 de ori mai puternică decât bombele folosite la Hiroshima.
Detonarea bombei Ivy Mike a fost atât de puternică încât a vaporizat Insula Elugelab, lăsând în locul ei un crater. Norul exploziei a circulat pe o distanţă de 30 de mile.
9. Castle Romeo
Romeo a fost al doilea test nuclear condus de Castle Series, în anul 1954. Toate detonările au avut loc în Bikini Atoll. Castle Romeo a fost al treilea cel mai puternic test din serie, explozia fiind de 11 megatone.
Totul pe o distanţă de aproape 5 kilometri pătraţi a fost incinerat.
8. Testul sovietic 123
La data de 23 octombrie 1961, URSS a condus testul nuclear 123 în Novaia Zemlia. Testul a folosit o bombă nucleară de 12.5 megatone. O bombă de acest fel incinerează tot pe o distanţă de circa 5.5 kilometri pătraţi şi cauzează arsuri de gradul trei pe o distanţă de circa 3.3 kilometri pătraţi.
7. Castle Yankee
Castle Yankee, al doilea cel mai puternic dintre testele din seria Castle, a fost efectuat pe 4 mai 1954. Bomba a avut 13.5 megatone, iar norul exploziei a ajuns în patru zile până în Mexico City, care se afla la peste 18 kilometri distanţă.
6. Castle Bravo
Castle Bravo, detonată pe 28 februarie1954, a fost prima şi cea mai mare explozie din seria de teste nucleare Castle. Aceasta este şi cel mai puternic test nuclear efectuat vreodată de Statele Unite.
Bravo trebuia să producă o explozie de 6 megatone, dar, în realitate, a produs una de 15 megatone. Norul produs de explozie a circulat pe o suprafaţă de aproape 35 de kilometri, iar calculul greşit făcut de armata americană a dus la iradierea a circa 665 de locuitori ai Insulelor Marshall şi la moartea cauzată de radiaţii a unui pescar japonez care se afla la 80 de mile distanţă de locul detonării.
Locurile 5, 4 şi 3 sunt deţinute de testele sovietice 173, 174 şi 147
Din 5 august până în 27 septembrie 1963, URSS a condus o serie de teste nucleare în Novaia Zemlia. Testele 173, 174 şi 147 deţin, în această ordine, poziţiile 5, 4 şi 3 în topul celor mai puternice explozii nucleare din istorie. Toate trei au produs explozii de circa 20 de megatone, adică de aproximativ 1.000 de ori mai mari decât bomba folosită la Nagasaki. O bombă de acest tip incinerează tot pe o distanţă de circa 7.7 kilometri pătraţi.
2. Testul sovietic 219
Testul 219, efectuat pe 24 decembrie 1962 de URSS în regiunea Novaia Zemlia, a produs o explozie de 24.2 megatone. O bombă de această putere incinerează tot pe o distanţă de circa 9.2 kilometri pătraţi şi produce arsuri de gradul trei pe o distanţă de circa 5.8 kilometri pătraţi.
1. Bomba Ţarului
La data de 30 octombrie 1961, URSS a detonat cea mai puternică bombă nucleară din istorie. Explozia, de 3000 de ori mai puternică decât cea produsă de bomba de la Hiroshima, a spart ferestre la o distanţă de 560 de mile (peste 900 de kilometri).
Luminile produse de explozie au fost vizibile de la o distanţă de 620 de mile (circa 997 kilometri).
Bomba Ţarului, aşa cum este cunoscut testul nuclear sovietic, a produs o explozie de 50-58 megatone, de două ori mai mare decât a doua bombă nucleară ca putere din istorie.
O bombă de asemenea putere produce o minge de foc pe o distanţă de 10.3 kilometri pătraţi şi este capabilă să le producă oamenilor arsuri de gradul trei pe o distanţă de circa 7.7 kilometri pătraţi de la epicentru.
Citeşte şi:
Puterea bombelor nucleare moderne: "Bomba Ţarului", lansată de Rusia în 1961, de 1.400 de ori mai puternică decât cele din Hiroshima şi Nagasaki - VIDEO, INFOGRAFIC
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe