- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Traficul aerian din Europa, perturbat din cauza erupţiei vulcanice din Islanda - VIDEO
Un nor de cenuşă provocat de erupţia unui vulcan în Islanda a perturbat joi traficul aerian al mai multor ţări din Europa, determinând închiderea spaţiilor aeriene din Marea Britanie, Danemarca, Belgia, Suedia sau Olanda.
Traficul aerian din Europa, perturbat din cauza erupţiei vulcanice din Islanda (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Coloane imense de cenuşă continuau să se ridice, joi, din vulcanul Eyjafjallajokull, din sudul Islandei, a cărui erupţie ar putea să se dureze mai multe săptămâni sau chiar luni, potrivit unui specialist islandez.
MAREA BRITANIE a închis spaţiul aerian începând cu ora 11.00 GMT (14.00, ora României), cel puţin până la ora 17.00 GMT (20.00, ora României), iar compania British Airways a anunţat anularea tuturor curselor aeriene, cel puţin până vineri dimineaţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Curtea Penală Internaţională a emis mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu şi Yoav Gallant
-
Ucraina: Rusia a atacat în premieră cu o rachetă balistică intercontinentală. Atac major lansat de Rusia ca represalii
-
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
În DANEMARCA, autoritatea pentru controlul spaţiului aerian Naviair a anunţat închiderea spaţiului aerian începând cu ora locală 18.00 (19.00, ora României). Mai multe companii aeriene, inclusiv compania scandinavă SAS, au suspendat zborurile din Danemarca în direcţia Norvegiei, Scoţiei şi nordului Angliei.
În NORVEGIA, unde primele zboruri au fost suspendate începând de miercuri seară, traficul aerian a fost întrerupt în totalitate joi dimineaţă, inclusiv la Oslo şi în alte oraşe mari precum Trondheim şi Bergen.
În SUEDIA, autoritatea naţională pentru control aerian a anunţat că întregul spaţiu aerian va fi închis, progresiv, până la ora 20.00 GMT (23.00, ora României).
În afara vizibilităţii reduse, "principalul pericol constă în faptul că norul de cenuşă poate afecta motoarele (avioanelor)", a precizat purtărorul de cuvânt Bjorn Stenberg, constatând că "situaţia nu s-a ameliorat deloc".
Şi FINLADA a anunţat închiderea spaţiului aerian nordic, restricţiile rămânând în vigoare până vineri, ora locală 15.00 (15.00 ora României), a precizat compania publică Finavia, care gestionează aeroporturile finlandeze.
În OLANDA, spaţiul aerian urmează să fie închis progresiv joi după-amiază, astfel încât zborurile să fie complet suspendate începând cu ora locală 19.00 (20.00, ora României). Circa 40 de zboruri de pe aeroportul Schiphol din Amsterdam fuseseră anulate joi dimineaţă şi toate zborurile transatlantice spre Statele Unite şi Canada au fost amânate, potrivit unei purtătoare de cuvânt.
Aeroportul din Reykjavik din ISLANDA a rămas deschis, graţie rafalelor puternice care suflă dinspre vest, potrivit unui purtător de cuvânt.
Autorităţile din BELGIA au anunţat că şi spaţiul aerian belgian va fi închis progresiv joi după-amiază, până la îndepărtarea norului de cenuşă. Aeroportul din Bruxelles, care ar putea rămâne încă deschis pentru a permite decolarea curselor către sudul Europei, a anulat majoritatea zborurilor programate între orele locale 14.00 şi 18.00 (15.00 - 19.00, ora României).
SPANIA a anulat joi cel puţin 122 de zboruri către destinaţii din nordul Europei, în principal din Marea Britanie, Irlanda, Norvegia, Danemarca, Finlanda şi Suedia, iar alte 115 zboruri dinspre aceste ţări au fost anulate. Printre aeroporturile afectate se numără cele din Madrid, Barcelona, Alicante, Reus, Lanzarote, Torrejon, Malaga, Palma de Majorca, Valencia, Almeria, Ibiza, Tenerife sau Santander.
În FRANŢA, cele două mari aeroporturi pariziene Roissy şi Orly urmau să fie închise joi, începând cu ora locală 23.00 (00.00, ora României), ele fiind precedate, la ora locală 17.00 (18.00, ora României), de cele din nordul ţării, au anunţat autorităţile franceze.
Pista de la Bourget, în nordul Parisului, rezervată avioanelor de afaceri, va fi de asemenea închisă la ora 21.00 GMT (00.00, ora României), ca şi multe alte aeroporturi ale ţării, a precizat Direcţia generală a aviaţiei civile.
"Air France a anulat aproximativ o sută de zboruri în medie pe zi", a declarat, la rândul său, un purtător de cuvânt al companiei.
Traficul aerian din GERMANIA era puternic perturbat joi. Aproximativ 140 de zboruri au fost anulate la aeroportul din Frankfurt, cel mai mare al ţării şi al treilea din Europa, potrivit unui purtător de cuvânt al administratorului aeroportului, Fraport. Este vorba de peste 10 la sută din traficul său cotidian.
Un purtător de cuvânt al agenţiei meteorologice germane DWD aprecia că este posibilă o închidere parţială a spaţiului aerian al ţării în orele următoare, norii de cenuşă urmând să ajungă la Hamburg joi după-amiază şi la Frankfurt în cursul nopţii.
În pofida perturbărilor, nici un aeroport german nu a fost închis până în prezent.
Efectele erupţiei vulcanice din Islanda au fost resimţite până în STATELE UNITE, unde legăturile aeriene între New York şi Marea Britanie au fost anulate joi, în timp ce alte aeroporturi ale ţării urmau să înregistreze perturbări în cursul zilei.
"Nu există nici un zbor venind din sau cu destinaţia Marea Britanie", a declarat Steve Coleman, purtătorul de cuvânt al autorităţilor aeroportuare din New York şi New Jersey, care supraveghează aeroporturile din regiune (JFK, LaGuardia şi Newark).
Purtătorul de cuvânt a precizat că, potrivit informaţiilor pe care le deţine, nu există alte întârzieri sau anulări ale unor zboruri între New York şi Europa, unde norii de cenuşă provocaţi de erupţia vulcanică au paralizat traficul aerian, ducând la închiderea mai multor spaţii aeriene naţionale.
La Washington, aeroporturile Dulles şi Reagan funcţionau normal, dar se pregăteau să întâmpine dificultăţi.
Erupţia subterană, care a început miercuri dimineaţă, a unui vulcan din vârful gheţarului Eyjafjallajokull (sudul Islandei), a provocat inundaţii importante din cauza topirii rapide a gheţii, dar şi evacuarea a circa 800 de persoane.
Un vulcan din aceeaşi zonă a început să erupă luna trecută, oferind un spectacol grandios, dar de această dată pericolul este mult mai mare.
"Această erupţie este mult mai puternică. Durează de peste 24 de ore şi este o erupţie explozivă", a subliniat Magnus Gudmunsson.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO