- Home
- Externe
- SANTIAGO DE COMPOSTELLA, (25.07.2013, 12:00)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
TRAGEDIA FEROVIARĂ din SPANIA: Bilanţul victimelor a ajuns la 80 de morţi. Corlăţean: Nu sunt victime cetăţeni români. PRINCIPALELE CAUZE ale accidentului - VIDEO, FOTO
Cel puţin 80 de persoane au murit şi alte 143 au fost rănite în accidentul de tren produs miercuri seara în Santiago de Compostella, în nord-vestul Spaniei, potrivit unui nou bilanţ provizoriu anunţat joi de către Prefectura Galicia. Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că nu s-au înregistrat, până la această oră, victime cetăţeni români.
Urmărește
7616 afișări
TRAGEDIA FEROVIARĂ din SPANIA: Bilanţul victimelor a ajuns la 80 de morţi. Care sunt PRINCIPALELE CAUZE ale accidentului - GALERIE FOTO (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
UPDATE 12:35 Mariano Rajoy s-a deplasat la Santiago de Compostela
Şeful Guvernului spaniol Mariano Rajoy a sosit joi dimineaţa la Santiago de Compostela, unde, miercuri seara, s-a produs un accident de tren soldat cu cel puţin 80 de morţi şi aproximativ 140 de răniţi.
Mariano Rajoy, născut în acest oraş din Galicia, s-a deplasat, imediat cum a sosit, la locul tragediei, iar mai târziu va efectua o vizită la spital, unde se va întâlni cu persoane rănite în accident.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Oradea este noul oraș-vedetă al României. Ce a contribuit la dezvoltarea sa și cum a ajuns în „Cities of Tomorrow”
-
Papa Francisc cere deschiderea unei anchete privind un posibil act de genocid comis de Israel în Gaza
-
Rusia atacă masiv reţeaua electrică a Ucrainei. 120 de rachete şi 90 de drone, lansate
-
Coreea de Nord ar putea ajunge să trimită Rusiei 100.000 de soldaţi pentru războiul împotriva Ucrainei
UPDATE 12:35 Trenul care a deraiat în Spania nu avea "nicio problemă operaţională" - Renfe
Trenul care a deraiat miercuri seara la Santiago de Compostela, în nord-vestul Spaniei, provocând moartea a 78 de persoane, "nu avea nicio problemă operaţională" şi tocmai i se făcuse o revizie tehnică în cursul dimineţii, a afirmat joi preşedintele companiei feroviare publice Renfe.
"Ceea ce ştim este că trenul nu avea nicio problemă tehnică, trenul fusese suspus unei revizii în cursul dimineţii", a declarat Julio Gómez-Pomar Rodríguez, contactat de postul privat de radio Cadena Cope.
"Aceste trenuri sunt supuse unor revizii la 7.500 de kilometri, apoi la 50.000 de kilometri, apoi la 150.000 de kilometri", a adăugat el. "Altfel spus, dosarul de întreţinere şi control al trenului era perfect", a continuat Rodríguez.
De asemenea, secretarul de stat pentru Transporturi Rafael Catala a declarat pentru postul de radio Cadena Ser că "tragedia care a avut loc ieri (miercuri) seara la Santiago de Compostela pare să aibă legătură cu o infracţiune, (privind o depăşire a limitei) vitezei", o ipoteză evocată pe larg de către presa spaniolă.
"Însă este necesar să aşteptăm rezultatele anchetei judiciare şi pe ale celei efectuate de Comisia de anchetă a Ministerului" Transporturilor, a adăugat el.
Preşedintele Renfe a citat şi el ancheta în curs, subliniind că, în "zona în care s-a produs accidentul există o limitare a vitezei la 80" de kilometri pe oră, în contextul în care înregistrarea unui apel al conductorului, transcris de cotidianul El Pais în ediţia de joi, evocă o viteză de aproximativ 190 de kilometri pe oră.
Julio Gómez-Pomar Rodríguez a precizat că mecanicul trenului, în vârstă de 52 de ani, avea 30 de ani de experienţă în cadrul companiei şi că muncea pe această linie de peste un an.
UPDATE 12:30 Şapte zile de doliu în Galicia, după accidentul feroviar
Şapte zile de doliu au fost decretate în Galicia după accidentul feroviar produs miercuri seara în Santiago de Compostela, în nord-vestul Spaniei, şi soldat cu 80 de morţi şi 143 de răniţi.
Preşedintele galician Alberto Nuñez Feijóo a anunţat joi "cel mai important doliu din istoria regiunii", în urma accidentului feroviar de miercuri seară, în timp ce regele Juan Carlos al Spaniei şi prinţul moştenitor Felipe şi-au suspendat, joi, activităţile oficiale "în semn de doliu", a declarat un purtător de cuvânt al Casei regale.
UPDATE 08:20 - Presa spaniolă enumeră viteza excesivă printre principalele cauze ale accidentului feroviar
Presa spaniolă enumera, joi, viteza excesivă printre cauzele principale ale accidentului de tren soldat cu cel puţin 78 de morţi, miercuri seara, la Santiago de Compostela, în nord-vestul ţării, relatează AFP.
"Excesul de viteză în timpul unui viraj, posibila cauză a accidentului", scrie cotidianul El Pais. Citând surse apropiate anchetei, cotidianul afirmă că, la momentul accidentului, trenul circula cu o viteză de 180 de kilometri pe oră pe un tronson unde limita era de 80 de kilometri pe oră.
"Este vorba despre o curbă foarte complicată, foarte strânsă. De aceea, în locul unde a deraiat trenul, este interzis să se circule cu peste 80 de kilometri pe oră", adaugă El Pais.
Accidentul s-a produs pe un tronson de cale ferată de mare viteză, într-un viraj, la aproximativ patru kilometri de gara Santiago de Compostela, oraş de pelerinaj mondial celebru.
Un purtător de cuvânt al Renfe, compania căilor ferate spaniole, a declarat "că o anchetă este în desfăşurare". "Trebuie să aşteptăm" pentru a cunoaşte cauzele accidentului, "vom afla în curând viteza când analiştii noştri vor examina cutiile negre ale trenului", a adăugat el.
"Mare viteză mortală", titra pe prima pagină cotidianul El Mundo, potrivit căruia trenul avea 220 de kilometri pe oră pe un tronson cu limită de 80 de kilometri pe oră. "Excesul de viteză este una dintre ipotezele care predomină pentru explicarea accidentului", scrie cotidianul.
"Primele ipoteze merg în direcţia excesului de viteză drept cauză a accidentului", comentează, de asemnea, La Voz de Galicia, un cotidian regional.
Trenul venea de la Madrid şi se îndrepta spre localitatea El Ferrol, pe coasta Atlanticului, şi circula pe acest sector pe un tronson de cale ferată de mare viteză, dat în folosinţă în decembrie 2011, pe ruta Ourense-Santiago-Coruna.
Acesta transporta 218 pasageri şi patru angajaţi ai Renfe.
Spania, cu o reţea de 3.100 de kilometri, este a doua ţară din lume, după China, ca număr de kilometri de cale ferată de mare viteză, AVE (alta velocidad española). Galicia nu este legată de Madrid prin AVE, dar această regiune dispune de propria linie ce face legătura între oraşele situate în vestul regiunii.
Echipele de salvare au recuperat 73 de cadavre de la faţa locului, în timp ce patru persoane au murit la spital, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a tribunalului.
Un bilanţ anterior anunţa 69 de morţi şi 143 de răniţi.
Un tren de călători a deraiat miercuri la Santiago de Compostela, în nord-vestul Spaniei, mai multe vagoane ieşind de pe şine şi prăbuşindu-se unul peste altul într-o scenă "dantescă".
Mai mulţi martori oculari au povestit că au auzit zgomotul surd al unei explozii. "Eram acasă şi am auzit ceva ca un tunet, foarte puternic, am văzut mult fum", a declarat Maria Teresa Ramos, o femeie în vârstă de 62 de ani, care locuieşte la câţiva metri de locul accidentului şi care, din grădina sa vede o macara gigantică ce se pregăteşte să ridice vagoanele răsturnate.
Citeşte şi:
TRAGEDIE feroviară în Spania: Cel puţin 69 de morţi şi 143 de răniţi. Accidentul, CEL MAI GRAV din ţară din ultimele decenii. Preşedintele regiunii Galicia vorbeşte despre o scenă infernală - VIDEO, FOTO
"Era un dezastru. Oamenii strigau. Toată lume a plecat să caute pături şi prosoape ca să ajute răniţii. Nimeni nu a văzut aşa ceva vreodată aici".
Accidentul, una dintre cele mai grave tragedii feroviare din istoria Spaniei, s-a produs la ora 20.42 (21.42 ora României), pe un tronson de cale ferată de mare viteză, într-un viraj foarte strâns, la aproximativ patru kilometri de gara Santiago de Compostela, oraş de pelerinaj mondial celebru.
Mai multe vagoane au ieşit de pe şine, intrând unele în altele.
Dintre cele 222 de persoane aflate la bordul trenului, 77 au murit, a anunţat în cursul nopţii tribunalul regional din Galicia, precizând că bilanţul este în continuare provizoriu. Alte 143 de persoane au fost rănite.
"Am auzit ceva ca un tunet. Era ca şi cum ar fi fost un cutremur de pământ", a povestit pentru AFP un martor ocular, în vârstă de 39 de ani, Francisco Otero, care se afla în casa părinţilor săi, în apropierea căii ferate.
"Am ajuns după un minut. Primul lucru pe care l-am văzut a fost cadavrul unei femei. Aceasta m-a impresionat. Nu am văzut niciodată în viaţa mea un cadavru", a adăugat el, contactat prin telefon. "Dar mai ales, ce m-a impresionat cel mai mult, a fost liniştea imensă. Era un pic de fum şi un mic incendiu", a povestit el.
"Totul era ireal. Erau vecini care se apropiau, încercau să scoată oamenii blocaţi în vagoane", a adăugat el.
Patru vagoane erau răsturnate pe calea ferată, dintre care unul complet dezintegrat, încastrat în altul, în timp ce fumul şi flăcările se ridicau deasupra. Un altul a fost proiectat în aer, până pe un teren de deasupra căii ferate. Mai multe cadavre zăceau pe jos, acoperite cu pături.
"Se pare că într-u viraj trenul a început să deraieze, ne-am răsucit de mai multe ori şi mai multe vagoane au intrat unele în altele", a povestit un pasager, citat de postul de radio Cadena Ser.
În timp ce cauzele accidentului nu sunt cunoscute oficial, presa invocă viteza excesivă pe un tronson unde limita era de 80 de kilometri pe oră.
Trenul venea de la Madrid şi se îndrepta spre El Ferrol, pe coasta Atlanticului, şi circula pe un tronson de cale ferată de mare viteză dat în folosinţă în decembrie 2011. Acesta transporta 218 pasageri şi patru angajaţi ai companiei feroviare Renfe.
"O anchetă este în desfăşurare şi trebuie să aşteptăm" pentru a afla cauzele accidentului, a declarat un purtător de cuvânt al Renfe. "Vom afla în curând viteza când vom analiza cutiile negre ale trenului".
Accidentul s-a produs înainte de Sfântul Iacob, sfântul patron al galicienilor, o sărbătoare tradiţională în această regiune. Toate ceremoniile prevăzute de Sfântul Iacob au fost anulate.
Rapid s-au format coloane lungi de ambulanţe, cu girofarurile aprinse şi într-o cursă contracronometru de evacuare a răniţilor. În cursul nopţii, toate drumurile din jur au fost invadate de ambulanţe, cu sirenele pornite, în timp ce pe calea ferată membrii echipelor de salvare, cu căşti şi veste galbene, încercau să îşi creeze drum printre fiarele contorsionate.
O clădire municipală a fost pusă la dispoziţia familiilor, care puteau primi acolo consiliere psihologică şi informaţii. Autorităţile locale au lansat un apel pentru donare de sânge.
Centrul de ajutor pentru familii "s-a umplut din primul moment, iar oamenii continuă să vină", a povestit în cursul nopţii un purtător de cuvânt.
Şeful Guvernului spaniol, Mariano Rajoy, originar din Santiago de Compostela, este aşteptat joi dimineaţa la faţa locului. "Vreau să îmi exprim afecţiunea şi solidaritatea cu victimele teribilului accident de tren din Santiago", a declarat el într-un mesaj postat pe Twitter.
Din Rio de Janeiro, Papa Francisc a invitat la rugăciune pentru victime şi familiile lor.
Această catastrofă feroviară este una dintre cele mai grave produse vreodată în Spania. În 1944, o coliziune între un tren care mergea de la Madrid către Galicia şi o locomotivă s-a soldat cu sute de morţi. În 1972, 77 de persoane au murit în deraierea unui tren care se deplasa între Cadix şi Sevilla, în Andalusia.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Peste 10.000 de absolvenți de Medicină susțin astăzi Examenul de Rezidențiat. Ce specializări au cele mai multe posturi scoase la concurs
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Béla Károlyi, legendarul antrenor de gimnastică, a murit la 82 de ani. Nadia Comăneci: „M-a ghidat spre performanța istorică a primului 10 perfect și mi-a schimbat viața pentru totdeauna”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Ce afaceri are în România stră-strănepotul marelui poet Mihai Eminescu. El se ocupă de o afacere de familie, cu o tradiţie care datează din anii 1800
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gabriela Lucuțar a postat un VIDEO cu Silviu Prigoană, după înmormântarea lui. S-a viralizat rapid!
CANCAN.RO
Prognoza Accuweather actualizată iarnă 2024/2025: Când ninge în București – în decembrie, ianuarie și februarie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 17:09
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 998. Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei / Rusia produce drone termobarice, cu efecte devastatoare asupra civililor / Coreea de Nord ar putea ajunge să trimită Rusiei 100.000 de soldaţi pentru războiul împotriva Ucrainei
-
astăzi, 17:05
Ciucă, atac la Ciolacu după scrisoarea despre Simion: Mai că l-a făcut erou