- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tratatul UE ar putea fi modificat, pentru o mai bună funcţionare a zonei euro
Ţările UE au convenit duminică să analizeze eventuale modificări ale tratatului UE, în vederea îmbunătăţirii funcţionării zonei euro şi a disciplinei bugetare, a anunţat preşedintele UE, Herman Van Rompuy.
Tratatul UE ar putea fi modificat, pentru o mai bună funcţionare a zonei euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
El a precizat că a fost luată decizia "de a explora posibilităţile unei modificări limitate a tratatului", care însă nu poate fi aplicată decât cu acordul tuturor celor 27 de state membre.
"O schimbare limitată a tratatului înseamnă că nu este vorba despre refacerea completă a arhitecturii instituţionale definite de Tratatul de la Lisabona", a spus Van Rompuy, pledând pentru consolidarea guvernanţei economice a Uniunii monetare.
"Importantă nu este revizuirea în sine a tratatelor (...) Ambiţia este de a aprofunda Uniunea noastră economică şi de a întări disciplina noastră bugetară", a adăugat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
Germania susţine insistent o revizuire a tratatelor UE, pentru a asigura o disciplină bugetară mai strictă şi a include asigurări că toate statele respectă reglementările şi nu permit creşterea deficitelor publice. "Am analizat modalităţile de consolidare a disciplinei bugetare şi am spus explicit că nu trebuie excluse modificări ale tratatului", a afirmat cancelarul german, Angela Merkel.
Şeful diplomaţiei germane, Guido Westerwelle, a propus chiar trimiterea în faţa Curţii de Justiţie europene a statelor care nu respectă cu stricteţe prevederile legate de buget.
Ministrul finlandez pentru Afaceri europene, Alexander Stubb, a sugerat ca noul text să acorde Comisiei Europene prerogative suplimentare, astfel încât aceasta să poată sancţiona statele care încalcă prevederile privind bugetul. "Avem nevoie de un comisar pentru Buget puternic, un fel de «ţar al bugetului» care să aibă prerogative asupra bugetelor naţionale similare cu cele de care dispune acum comisarul pentru Concurenţă în privinţa companiilor", a spus el.
Alte ţări pledează pentru o revizuire a tratatelor, fără a împărtăşi însă ambiţiile Germaniei, iar unele dintre acestea propun modificarea prin includerea unor prevederi referitoare la emiterea de euroobligaţiuni.
Orice modificare a tratatelor implică însă negocieri de durată şi dificile. Uniunea Europeană a fost nevoită să renunţe în 2005 la proiectul ambiţios de adoptare a unei Constituţii europene, după ce textul a fost respins la referendumurile din Franţa şi Olanda. Tratatul de la Lisabona, propus după eşecul proiectului constituţional, a fost adoptat şi ratificat abia după patru ani, în 2009.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO