- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Trei femei din Italia se luptă pentru reformarea legislaţiei muncii
Italia, condusă timp de aproape un deceniu de ex-premierul Silvio Berlusconi, care şi-a declarat public pasiunea pentru cuceririle feminine, se bizuie acum pe trei femei pentru reformarea legislaţiei muncii, considerată esenţială pentru depăşirea crizei datoriilor din Europa, relatează Bloomberg.
Emma Marcegaglia (s), Elsa Fornero şi Susanna Camusso (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
La mai puţin de patru luni după demisia lui Berlusconi, renumit pentru petrecerile "Bunga Bunga", noul ministru al Muncii Elsa Fornero mediază reforma legislaţiei muncii între şefa patronatelor, Emma Marcegaglia, şi Susanna Camusso, liderul celui mai mare sindicat din Italia, CGIL.
Miza o reprezintă modificarea legislaţiei muncii astfel încât concedierile şi angajările să se facă mai uşor, problemă spinoasă în Italia, unde încercările anterioare de reformă au fost marcate de proteste, violenţe şi chiar crime.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
-
Finlanda crede că o navă din flota fantomă a Rusiei a tăiat cablul submarin din Marea Baltică
-
Thailanda se alătură BRICS ca stat partener
-
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău - suprema ta investiţie - după 12 ani de şcoală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu ştii şi te enervezi. Sau ştii şi te enervezi
Reformele au rolul să reducă rata şomajului de 8,9% şi sunt un element central al eforturilor premierului Mario Monti de a convinge investitorii că poate revigora economia Italiei şi reduce datoriile de 1.900 de miliarde de euro.
"Ţara trebuie să convingă pieţele financiare că face schimbări, iar aceste trei femei sunt chiar în prima linie. Dacă Italia este cheia supravieţuirii Europei, atunci aceste reforme vor fi urmărite cu atenţie", a declarat Alberto Mingardi, şeful institutului de cercetări Bruno Leoni din Torino.
Faptul că trei femei conduc discuţiile de reformă este neobişnuit într-o ţară care se află pe locul 75 din 135 într-un clasament al World Economic Forum privind diferenţele între sexe, Italia fiind în urma Malawi şi Kazahstan.
Negocierile au fost reluate luni şi se concentrează pe modificarea ajutoarelor de şomaj şi a programelor de specializare.
Subiectul spinos al prevederilor referitoare la concedieri va fi lăsat la sfârşitul discuţiilor, de la începutul lunii martie.
Fornero, Marcegaglia şi Camusso provin din medii diferite, iar încheierea unui acord nu va fi uşoară.
Monti a declarat luni că guvernul va aproba noua lege până la sfârşitul lui martie, chiar şi fără susţinerea sindicatelor.
Fornero, în vârstă de 63 de ani, este profesor de economie la Universitatea din Torino şi fost vicepreşedinte al consiliului de supraveghere al Intesa Sanpaolo, a doua mare bancă din Italia. Ea a refuzat să facă declaraţii pentru articolul Bloomberg, dar săptămâna trecută a afirmat că nu este o întâmplare că Ministerul Muncii, patronatele şi cel mai mare sindicat sunt conduse de femei.
Fostul ministru al Muncii, Mara Carfagna, de profesie avocat, este mai cunoscută pentru faptul că a pozat topless şi a participat la concursul Miss Italia. Berlusconi a declarat public că s-ar însura imediat cu Carfaga dacă nu ar fi deja căsătorit, provocând o reacţie imediată din partea fostei sale soţii, Veronica Lario.
Camusso, de 56 de ani, este prima femeie ajunsă la conducerea sindicatului CGIL, care are 6 milioane de membri. Ea şi-a început cariera în 1977, ca reprezentantă a metalurgiştilor.
Marcegaglia, de 46 de ani, conduce cea mai puternică organizaţie a patronatelor din Italia, dar şi compania metalurgică a familiei sale şi este o susţinătoare fermă a reformelor.
În februarie anul trecut, Berlusconi a prezentat-o pe Marcegaglia drept "o puicuţă arătoasă", la o conferinţă la Roma.
Ea a declarat atunci reporterilor că nu o deranjează să fie considerată atractivă atâta timp cât guvernul continuă reformele economice. Cum schimbările nu au venit, Marcegaglia şi-a exprimat dezacordul şi până la urmă a cerut demisia lui Berlusconi.
Monti, care l-a înlocuit pe Berlusconi în noiembrie anul trecut în fruntea unui nou guvern, a declarat în repetate rânduri că simplificarea prevederilor referitoare la concedieri nu mai poate fi "un tabu" şi s-a angajat să facă schimbările necesare.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO