Tren deraiat şi drumuri acoperite de ape în urma ploilor torenţiale care afectează Suedia şi Norvegia

Ploile abundente au afectat luni sudul Scandinaviei, provocând deraierea unui tren şi inundarea unor drumuri, în ceea ce oficialii din Suedia şi Norvegia au avertizat că ar putea deveni cel mai sever episod de vreme ploioasă care a lovit regiunea în ultimele decenii.

Urmărește
697 afișări
Imaginea articolului Tren deraiat şi drumuri acoperite de ape în urma ploilor torenţiale care afectează Suedia şi Norvegia

Sursa foto: Twitter

Meteorologii suedezi şi norvegieni au emis coduri roşii, cel mai sever nivel de avertizare, în vigoare pentru multe zile din această săptămână. Potrivit acestora, în locurile cele mai afectate ar putea cădea în 24 de ore o lună sau mai mult din cantitatea normală de precipitaţii şi cele mai grave inundaţii din ultimii 25 de ani în Norvegia, sau chiar 50 de ani în Suedia.
 
Un tren care transporta peste 100 de pasageri a deraiat în estul Suediei, în timp ce ploaia a inundat parţial terasamentul căii ferate, rănind trei persoane care au fost transportate la spital, a anunţat poliţia.
 
Vântul puternic şi furtunile au doborât liniile electrice locale şi au perturbat mai multe feriboturi din Marea Baltică şi Marea Nordului, precum şi o parte din traficul aerian, în timp ce Norvegia a suspendat anumite servicii feroviare şi a amânat o serie de meciuri de fotbal în aer liber, relatează Reuters.
 
Sistemul de presiune scăzută, care a lovit Suedia duminică seara şi a ajuns luni în Norvegia, a fost botezat "Hans" de către Institutul Meteorologic norvegian, care a declarat că denumirea sistemului meteorologic facilitează atragerea atenţiei publicului.
 
Autorităţile i-au avertizat pe cei mai afectaţi să stea departe de râuri şi de pantele abrupte şi să se deplaseze doar atunci când este strict necesar. Acestea au declarat că există un risc ridicat de pagube materiale pe scară largă, deoarece ploaia torenţială va continua în zilele următoare.
 
Danemarca a înregistrat, de asemenea, precipitaţii abundente şi a emis un cod galben, o avertizare de nivel inferior, în timp ce meteorologii din Finlanda au declarat că ţara ar putea fi lovită de furtuni puternice în cursul acestei săptămâni.
 
Preţurile energiei electrice au scăzut în întreaga regiune, care se bazează în mare măsură pe energia hidroelectrică pentru electricitate, deoarece rezervoarele au fost văzute umplându-se mai rapid decât în mod normal, iar contractele pentru următorul trimestru şi anul viitor au scăzut cu 11% şi, respectiv, 6%.
 
Premierul Norvegiei, Jonas Gahr Stoere, a declarat că se aşteaptă ca fenomenele meteorologice extreme să devină mai frecvente.
 
"Acesta este un efect al schimbărilor climatice, cu vreme mai furtunoasă şi mai umedă în Norvegia", a declarat Stoere pentru postul public de televiziune NRK.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici