Trichet, după protestele de sâmbătă: Liderii politici trebuie să înveţe mai multe lecţii din criză

Jean-Claude Trichet, preşedintele BCE, una dintre ţintele protestelor de sâmbătă din întreaga lume, a declarat că a "auzit" mesajul manifestanţilor şi este necesar ca liderii politici să înveţe mai multe lecţii din criză, însă a avertizat că nu trebuie să se ajungă la soluţii radicale.

Urmărește
388 afișări
Imaginea articolului Trichet, după protestele de sâmbătă: Liderii politici trebuie să înveţe mai multe lecţii din criză

Trichet, după protestele de sâmbătă: Liderii politici trebuie să înveţe mai multe lecţii din criză (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La o zi după protestele din întreaga lume împotriva inechităţii economice, Trichet a arătat, duminică, că criza l-a învăţat că sistemul financiar nu trebuie să rămână într-o stare atât de fragilă, şi a cerut o reglementare mai dură.

"Este de datoria noastră să facem sistemul financiar mondial mult mai solid. Aşa interpretez, parţial, mesajul acestei mişcări. De aceea, încă de la început, de la primele summit-uri G20, s-a spus că este necesar să consolidăm semnificativ reglementările şi constrângerile impuse sectorului financiar", a afirmat duminică şeful BCE, într-un interviu difuzat de postul de radio Europe 1 şi televiziunea iTele, preluat de Reuters.

Trichet a avertizat însă că autorităţile nu trebuie să meargă până la desfiinţarea băncilor, care finanţrează trei sferturi din economie.

"Am parcurs jumătate din drum. Am consolidat deja reglementarea băncilor comerciale. Avem încă mult de lucru, în principal la instituţiile nebancare", a continuat oficialul.

El a precizat că nu este în favoarea "deglobalizării", însă a adăugat că "a auzit" un mesaj pentru consolidarea guvernanţei economice globale venit din partea protestatarilor antiglobalizare.

Marile oraşe ale lumii au fost sâmbătă scena unor proteste paşnice menite să denunţe lăcomia corporatistă şi complicitatea dintre politicieni şi marile bănci şi companii. Protestele au degenerat în violenţe la Roma.

În Europa, BCE s-a numărat printre principalele ţinte ale protestelor, alături de Fondul Monetar Internaţioanl, bănci şi politicieni.

Trichet se află la sfârşitul mandatului de opt ani la preşedinţia BCE şi urmează să fie înlocuit de Mario Draghi, guvernatorul Băncii Italiei, de la începutul lunii noiembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici