- Home
- Externe
- (06.09.2023, 07:22)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Turiştii străini, mai răi ca vandalii şi vizigoţii? Italia a făcut faţă cu greu distrugerilor şi aglomeraţiei în sezonul de vară 2023
Roma, oraşul etern, a fost martorul a numeroase invazii şi jafuri de-a lungul istoriei sale. Dar sunt turiştii străini mai nocivi pentru moştenirea istorică şi culturală a Romei şi a Italiei decât vandalii şi vizigoţii?
Urmărește
2697 afișări
Când Cetatea Eternă era prăduită de ,,barbari"
Roma, oraşul etern, a fost martorul a numeroase invazii şi jafuri de-a lungul istoriei sale.
Două dintre cele mai celebre au fost cele ale vandalilor şi vizigoţilor, două popoare germanice care au profitat de slăbiciunea Imperiului Roman de Apus.
În anul 410, regele vizigot Alaric I a asediat şi jefuit Roma timp de trei zile, distrugând multe clădiri şi monumente importante. A fost prima dată când oraşul a fost jefuit în ultimii 800 de ani, iar cetăţenii au fost distruşi moral.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
În anul 455, regele vandal Gaiseric a atacat şi el Roma, după ce împăratul Valentinian al III-lea fusese asasinat.
Vandalii au jefuit oraşul timp de două săptămâni, luând cu ei multe bogăţii şi opere de artă. Au devastat şi mausoleele lui Augustus şi Hadrian, în care fuseseră îngropaţi mai mulţi împăraţi romani.
Aceste două evenimente au marcat declinul definitiv al Romei ca centru spiritual al Imperiului Roman.
Dar oare Roma este în siguranţă astăzi de ameninţările externe?
Sau poate că noii invadatori nu sunt nişte barbari cu săbii şi topoare, ci nişte turişti cu aparate foto şi selfie stick-uri?
Noii invadatori sunt turişti cu aparate foto şi selfie stick-uri
Din ce în ce mai multe voci se ridică împotriva impactului negativ pe care îl au turiştii străini asupra patrimoniului cultural şi istoric al Romei.
Nu este vorba doar de aglomeraţie, zgomot sau gunoi, ci şi de lipsa de respect faţă de monumentele care au supravieţuit secolelor.
Un turist german a distrus recent o statuie a lui Neptun de pe o fântână din secolul al XVI-lea din Florenţa, după ce s-a urcat pe ea pentru a face o poză. Statuia este una dintre cele mai cunoscute atracţii ale oraşului şi datează din 1559. Abia restaurată din 2019, turistul a rupt copita unui cal.
Acesta a fost identificat şi amendat cu 5000 euro, scrie DW.
Questo turista ha pensato bene di salire sul Nettuno per un selfie. Per fortuna nessun danno, il sistema di allarme ha funzionato. Grazie alle telecamere del Comune è stato individuato e pagherà una multa salata. Contro il vandalismo sui beni culturali non ci sono giustificazioni pic.twitter.com/QVvBNYaygI
— Dario Nardella (@DarioNardella) September 4, 2023
Un exemplu este cel al unui grup ecologist care a colorat apa Fântânii Trevi în negru pentru a protesta împotriva poluării cu petrol.
Fântâna este una dintre cele mai frumoase şi vizitate opere de artă din Roma şi datează din secolul al XVIII-lea.
Activiştii au folosit un colorant alimentar care nu a afectat structura fântânii, dar au creat panică printre turişti şi locuitori. Au fost arestaţi de poliţie şi acuzaţi de tulburarea ordinii publice.
Un alt exemplu de vandalizare a Colosseumului este cel al unui turist care şi-a inscripţionat numele său şi al iubitei sale pe unul dintre zidurile monumentului.
Acesta a folosit o cheie pentru a scrie „Ivan+Haley 23” pe un stâlp de la primul etaj al amfiteatrului construit din anul 80, scrie The Guardian.
A fost surprins de agenţii de pază şi de trecători care au filmat scena şi au distribuit-o pe reţelele sociale. Turistul care a fost identificat, riscă o amendă de cel puţin 2000 - 15.000 de euro şi o pedeapsă cu închisoarea de până la cinci ani pentru deteriorarea unui reper istoric şi artistic.
1/2 Grato all’Arma dei @_Carabinieri_ per aver prontamente individuato il presunto responsabile del gesto incivile quanto assurdo commesso al #Colosseo. Un atto che ha offeso tutti coloro che nel mondo intero apprezzano il valore dell’archeologia, dei monumenti e della storia. pic.twitter.com/k2apyx026A
— Gennaro Sangiuliano (@g_sangiuliano) June 29, 2023
Aceste exemple arată că turiştii străini nu sunt întotdeauna conştienţi de valoarea şi fragilitatea patrimoniului cultural şi istoric al Italiei.
Prin acţiunile lor, ei pun în pericol moştenirea pe care au lăsat-o generaţiile anterioare şi care ar trebui să fie admirată şi respectată de toţi.
Poate că este timpul ca autorităţile să ia măsuri mai severe pentru a proteja monumentele şi a educa turiştii despre importanţa lor.
Pentru a gestiona mai eficient aglomeraţia de turişti, oraşe ca Veneţia au impus noi restricţii şi taxe.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Fostul general american Ben Hodges: ,,M-am înşelat că Ucraina ar fi putut recupera Crimeea în vara 2023, dar nu pariaţi încă împotriva ei"
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe