- Home
- Externe
- MOSCOVA, (03.09.2014, 15:50)
- Iuliana Enache , Ioana Bojan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Acord Putin-Poroşenko, anunţat de Ucraina. Reacţia Kremlinului: Nu e un armistiţiu, Rusia nu este implicată în conflict. Putin speră la un "acord final" vineri - VIDEO, LIVE TEXT
Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, şi omologul său rus, Vladimir Putin, au ajuns la un acord privind un armistiţiu permanent în estul separatist al Ucrainei, a anunţat miercuri preşedinţia ucraineană, în urma unei conversaţii telefonice între cei doi lideri. Kremlinul a anunţat însă că Rusia nu poate decide o astfel de măsură deoarece "nu este parte implicată în conflict". Ulterior, Preşedinţia ucraineană şi-a nuanţat afirmaţiile privind acordul la care au ajuns preşedinţii rus şi ucrainean, precizând că au convenit asupra unui "proces pentru încetarea focului".
Urmărește
11335 afișări
Putin şi Poroşenko au ajuns la un acord privind un armistiţiu în Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
15:50 - Vladimir Putin speră că Kievul şi rebelii proruşi vor ajunge la un "acord final" vineri
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că speră ca un "acord final" între Kiev şi rebelii proruşi să fie încheiat vineri, apreciind că punctul său de vedere şi cel al omologului ucrainean, Petro Poroşenko, privind reglementarea crizei din Ucraina, sunt "foarte apropiate", relatează AFP.
"Cred că un acord final între autorităţile ucrainene şi sud-estul Ucrainei ar putea fi găsit şi încheiat la 5 septembrie, în cursul unei reuniuni a grupului de contact" privind reglementarea conflictului din fosta republică sovietică, a declarat Putin, citat de agenţia RIA Novosti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
14:10 - Kievul şi-a nuanţat afirmaţiile privind acordul la care au ajuns Putin şi Poroşenko
Preşedinţia ucraineană şi-a nuanţat afirmaţiile privind acordul la care au ajuns preşedinţii rus şi ucrainean, Vladimir Putin şi Petro Poroşenko, în vederea soluţionării crizei din Ucraina, precizând că au convenit asupra unui "proces pentru încetarea focului", relatează BBC News Online.
Preşedinţia ucraineană şi-a nuanţat afirmaţiile. "Conversaţia lor a condus la un acord privind un proces pentru încetarea focului în regiunea Donbas", potrivit Kievului. Comunicatul adaugă că cei doi preşedinţi "au ajuns la o înţelegere comună privind paşii care duc către pace".
La rândul lor, rebelii din regiunile separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk au subliniat că nu poate exista un armistiţiu până când Guvernul de la Kiev nu îşi retrage forţele armate din est, potrivit corespondentului BBC.
Un purtător de cuvânt al rebelilor, citat de RIA Novosti, a apreciat de asemenea că Poroşenko nu ar deţine controlul complet asupra forţelor ucrainene din est.
Pe de altă parte, o purtătoare de cuvânt a Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, a declarat că UE continuă să lucreze la noile sancţiuni vizând Rusia, deoarece armistiţiul nu a fost confirmat.
Citeşte şi:
Obama afirmă că este prea devreme pentru a se pronunţa asupra armistiţiului anunţat de Kiev
12:30 - Rusia afirmă că nu poate decide un armistiţiu în Ucraina, nefiind implicată în conflict
"Putin şi Poroşenko au discutat despre măsuri care ar fi favorabile unui armistiţiu între rebeli şi forţele ucrainene. Rusia nu poate negocia concret un armistiţiu, deoarece nu este parte implicată în conflict", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia RIA Novosti.
11:13 - Kievul anunţă că Putin şi Poroşenko au ajuns la un acord privind un armistiţiu în Ucraina
"Preşedintele ucrainean a discutat cu preşedintele rus despre un armistiţiu total (...). Ei au ajuns la un acord privind un armistiţiu în Donbas", bazin minier din estul Ucrainei care cuprinde regiunile Doneţk şi Lugansk, marcate de confruntări violente, potrivit unui comunicat al preşedinţiei de la Kiev.
Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunţat că Vladimir Putin şi Petro Poroşenko au discutat la telefon despre modalităţile de ieşire din criză în Ucraina.
În cursul acestei convorbiri telefonice, cei doi preşedinţi au discutat "despre criza militară şi umanitară din Ucraina. Liderii au schimbat opinii despre prioritatea acordată încetării vărsării de sânge în sud-estul ţării", a anunţat Peskov, citat de agenţiile de presă ruseşti.
"Punctele de vedere ale celor doi preşedinţi privind mijloacele de ieşire din această criză gravă corespund în mare parte", a afirmat el.
După o serie de succese, armata ucraineană a pierdut teren săptămâna trecută, în condiţiile în care Kievul şi occidentalii acuză Rusia că a trimis trupe şi armament greu în estul Ucrainei, ceea ce Moscova dezminte.
Potrivit jurnaliştilor AFP din zonă, armata ucraineană pare să fi abandonat o vastă zonă din sud-estul regiunii separatiste, între fieful rebel Doneţk, frontiera rusă la est şi portul strategic Mariupol de la Marea Azov, la sud.
Ministrul ucrainean al Apărării, Valeri Gheletei, a avertizat zilele trecute cu privire la un "mare război" între Ucraina şi Rusia, care s-ar putea solda cu "zeci de mii de morţi".
"Avem pur şi simplu nevoie de un răgaz", a explicat un oficial diplomatic de rang înalt de la Kiev, sub acoperirea anonimatului, dând asigurări că preşedinţia ucraineană nu intenţionează să "îngheţe conflictul".
"Îngheţarea conflictului ar însemna distrugerea ţării. Poroşenko este conştient" de acest lucru, a continuat oficialul. "Nu putem avea încredere în ruşi, dar nici nu putem să nu încercăm să ajungem la un acord cu ei", a conchis acesta.
Citeşte şi:
ANALIZĂ: Putin şi Poroşenko au discutat la Minsk, dar fără să ajungă la vreun rezultat concret
Citeşte şi:
Vladimir Putin continuă retorica sovietică, evocând independenţa "creată" a Kazahstanului
Citeşte şi:
Vladimir Putin: Dacă vreau, iau Kievul în două săptămâni. Rusia denunţă publicarea afirmaţiei lui Putin: ”A fost scoasă din context”
Citeşte şi:
Fotografii cu Vladimir Putin sunt folosite ca ţintă într-un poligon din vestul Ucrainei - FOTO
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Citește și: Vladimir Putin: Dacă vreau, iau Kievul în două săptămâni. Rusia denunţă publicarea afirmaţiei lui Putin: ”A fost scoasă din context”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe