Ucraina spune că pierderile ruse sunt "semnificative" / Biden va vizita Polonia

Preşedintele american Joe Biden va vizita luni Polonia pentru a marca un an de la invazia Rusiei în Ucraina, care a declarat că a provocat pierderi importante forţelor Moscovei în cel mai mare conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, scrie Reuters.

Urmărește
363 afișări
Imaginea articolului Ucraina spune că pierderile ruse sunt "semnificative" / Biden va vizita Polonia

Ucraina spune că pierderile ruse sunt "semnificative" / Biden va vizita Polonia

Războiul care a început la 24 februarie anul trecut a costat sute de mii de vieţi, a alungat milioane de oameni din casele lor şi a redus oraşele la ruine în zone întinse din sudul şi estul Ucrainei.

În ultimele luni au existat puţine schimbări pe vasta linie a frontului, în timp ce ambele părţi se pregătesc pentru ofensivele aşteptate în primăvară.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că Rusia a suferit pierderi "extraordinar de semnificative" în apropierea oraşului Vuhledar, în estul regiunii Donbas, pe care Moscova susţine că l-a anexat în septembrie.

Preşedintele ucrainean spune că Macron pierde timpul dacă ia în considerare dialogul cu Rusia
"Situaţia este foarte complicată. Şi noi ne luptăm. Îi desfiinţăm pe invadatori şi provocăm pierderi extraordinar de importante Rusiei", a declarat Zelenski în discursul său video nocturn.

Zelenski s-a referit la mai multe oraşe în care luptele se concentrează de luni de zile, afirmând că "cu cât mai multe pierderi suferă Rusia acolo, în Donbas - în Bakhmut, Vuhledar, Marinka, Kreminna - cu atât mai repede vom putea pune capăt acestui război cu victoria Ucrainei".

Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că forţele sale au capturat Hrianykivka, un sat din estul regiunii Harkov care se află mult la nord de cea mai fierbinte parte a frontului, care se află în jurul Bakhmut.

Statul Major General al Ucrainei a declarat luni că forţele sale "au respins atacurile ruse în zonele din satul Hrianykivka", dar că ruşii au continuat să bombardeze puternic zona cu artilerie.

SUPORTUL NATO
Oficialii ucraineni i-au îndemnat pe membrii Congresului SUA să facă presiuni asupra administraţiei lui Biden pentru a trimite avioane de luptă F-16 la Kiev, spunând că aeronavele ar spori capacitatea Ucrainei de a lovi unităţile de rachete ruseşti cu rachete fabricate în SUA, au declarat legislatorii americani.

Lobby-ul a avut loc în weekend, în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen, în cadrul unor discuţii între oficialii ucraineni, inclusiv ministrul de externe Dmytro Kuleba, şi democraţii şi republicanii din Senat şi Camera Reprezentanţilor.

Luna trecută, Biden a spus "nu" atunci când a fost întrebat dacă va aproba cererea Ucrainei pentru avioanele F-16 produse de Lockheed-Martin.

Însă oficiali ai administraţiei, vorbind duminică, au declarat că Statele Unite ar trebui să se concentreze pe furnizarea de arme care pot fi folosite imediat pe câmpul de luptă, mai degrabă decât avioane de luptă care necesită o pregătire extinsă.

Chiar şi aşa, ei nu au exclus furnizarea de F-16.

"Discuţiile vor continua pe parcursul următoarelor săptămâni şi luni", a declarat ambasadorul american la Naţiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, la CNN.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat duminică că el şi Biden vor discuta despre o eventuală creştere a prezenţei trupelor americane în Polonia şi despre posibilitatea de a o face mai permanentă, în timpul vizitei lui Biden din 20-22 februarie.

Biden se va întâlni cu preşedintele polonez Andrzej Duda şi cu aliaţii est-europeni şi va vorbi despre Ucraina, dar nu intenţionează să treacă în Ucraina vecină, potrivit Casei Albe.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a sugerat în weekend că Rusia ar trebui "învinsă, dar nu zdrobită" şi că conflictul din Ucraina va trebui să fie soluţionat prin negocieri, deşi în prezent nu există nicio perspectivă de discuţii de pace.

Ca răspuns la aceste remarci, Zelenskiy a declarat, într-un interviu publicat duminică, că Macron îşi pierde timpul luând în considerare orice fel de dialog cu Rusia. Cei doi preşedinţi au vorbit duminică prin telefon.

"Va fi un dialog inutil. De fapt, Macron îşi pierde timpul. Am ajuns la concluzia că nu suntem capabili să schimbăm atitudinea Rusiei", a declarat Zelenski pentru cotidianul italian Corriere della Sera. "Depinde de ei să aleagă sau nu să coopereze cu comunitatea naţiunilor pe baza respectului reciproc."

Agenţia de ştiri TASS a relatat luni că Rusia a pus sub acuzare 680 de oficiali ucraineni, inclusiv 118 membri ai forţelor armate şi ai Ministerului Apărării, de încălcarea legilor care reglementează desfăşurarea războiului.

Raportul a venit la două zile după ce vicepreşedintele american Kamala Harris a declarat la Conferinţa de Securitate de la Munchen că nu există "nicio îndoială" că forţele ruse au comis crime împotriva umanităţii în Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici