„Am ajuns la o poziţie comună care, în mare, spune următorul lucru: UE salută faptul că anumite state vor răspunde în mod favorabil cererii forţelor de securitate kurde”, a declarat ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier.
„Este în continuare neclar ce echipamente sunt utilizate şi ce echipamente sunt necesare”, a adăugat el.
În contextul în care decizia de a livra armament revine fiecărui stat membru, miza era să se ajungă la o poziţie prin care Consiliul, care reprezintă cele 28 de state membre, să se pronunţe „pentru susţinerea acestui efort şi îşi exprimă susţinerea faţă de kurzi şi Guvernul de la Bagdad”, a a anunţat anterior un oficial european de rang înalt.
„Este o poziţie foarte puternică, semnalul politic dorit” de către Franţa, Italia şi Marea Britanie, a reacţionat un diplomat european.
Preşedintele francez François Hollande a confirmat joi „livrarea iminentă a unor echipamente militare, în urma cererii preşedintelui Guvernului regional al Kurdistanului din Irak, Masoud Barzani”.
Şeful diplomaţiei franceze Laurent Fabius a declarat vineri că Franţa a fost una dintre „primele ţări care a acţionat”, livrând armament combatanţilor kurzi care încearcă să oprească înaintarea în Irak a jihadiştilor din cadrul grupării teroriste Statul Islamic (SI).
La rândul ei, Londra ia în calcul, „în mod favorabil”, posibilitatea de a înarma forţele kurde, în cazul în care i se va cere acest lucru.