- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UE consideră că ameninţarea teroristă este reală
Ameninţarea teroristă la adresa Europei este "reală", a apreciat miercuri coordonatorul Uniunii Europene pentru lupta împotriva terorismului, Gilles de Kerchove, într-o declaraţie pentru serviciul de informaţii televizate al Uniunii, Europe by Satellite (EbS).
UE consideră că ameninţarea teroristă este reală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Această ameninţare "este reală. Eu cred că oficialii publici nu vor terifia populaţia" fără fundament, a declarat el, în condiţiile în care autorităţile de la Washington, Londra, Paris, Tokyo şi Stockholm au emis avertizări privind riscuri de atentate în Europa.
"Acestea se înscriu într-un context general al unei ameninţări care nu s-a diminuat în ultima vreme", a subliniat de Kerchove.
"Ştim că există în continuare intenţia, în special din partea al-Qaida, de a comite atentate de mare amploare", a declarat acesta. "Şi asta cu atât mai mult cu cât presiunea se accentuează pe nucleul al-Qaida dintre Afganistan şi Pakistan, prin atacurile cu avioane fără pilot, operaţiuni speciale americane".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Dar "pe lângă al-Qaida, avem o proliferare a grupărilor în franciză, precum Al-Qaida în Peninsula Arabă, shebabii din Somalia, Al-Qaida din Maghrebul Islamic şi (...) alte grupări care nu aparţin al-Qaida", a subliniat el.
Există de asemenea "europeni sau americani, născuţi în Europa sau formaţi în Europa, care caută să se alăture jihadului sau punctelor fierbinţi din Somalia, Yemen, Afganistan sau Pakistan", a adăugat oficialul european.
Necunoscuţi de serviciile de poliţie, dotaţi cu paşapoarte ale unui stat membru UE, "ei sunt capabili să scape de ecranele radar şi nu sunt uşor de detectat", a apreciat el.
În fine, o altă ameninţare vine de la oameni "complet deconectaţi" de reţelele teroriste, pe modelul "lupului solitar, radicalizat pe Internet şi care vrea să facă ceva rău", a explicat de Kerchove.
UE poate contribui la lupta antiteroristă adoptând legi care permit definirea mai bună a fenomenului, ajutând ţări-terţe să îşi amelioreze securitatea sau dezvoltarea, sau chiar consolidând agenţiile de cooperare poliţienească şi judiciară, precum Europol şi Eurojust, a precizat acesta.
De asemenea, UE ar putea "dezvolta noi modalităţi de colectare a informaţiilor sensibile, precum datele pasagerilor aerieni", a subliniat oficialul.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO