UE renunţă la o reuniune în Ungaria din cauza poziţiei faţă de războiul din Ucraina

Cel mai înalt diplomat al Uniunii Europene, Josep Borrell, a retras luni Ungariei rolul de gazdă a unei reuniuni a miniştrilor de externe ai UE, scrie Reuters.

Urmărește
423 afișări
Imaginea articolului UE renunţă la o reuniune în Ungaria din cauza poziţiei faţă de războiul din Ucraina

UE renunţă la o reuniune în Ungaria din cauza poziţiei faţă de războiul din Ucraina

Borrell a declarat că reuniunea planificată la Budapesta la sfârşitul lunii august va avea loc acum la Bruxelles, după ce premierul ungar Viktor Orban a vizitat Moscova şi Beijing fără sprijinul UE, iar guvernul său a catalogat politica UE drept „pro-război”.

„Trebuie să trimitem un semnal, chiar dacă este un semnal symbolic”, a declarat Borrell la Bruxelles, după o ultimă reuniune a miniştrilor de externe ai UE înainte de vacanţa de vară.

La reuniunea de luni, mulţi miniştri de externe ai UE şi-au exprimat condamnarea fermă a poziţiei Budapestei direct omologului lor maghiar, Peter Szijjarto, potrivit oficialilor.

„Acest lucru a fost foarte clar şi a fost reiterat într-un mod care nu a lăsat loc de îndoială”, a declarat ministrul portughez de externe, Paulo Rangel.

Multe ţări din UE consideră că Ungaria este prea apropiată de Moscova, subminând eforturile UE de a izola Rusia din punct de vedere politic şi diplomatic din cauza invaziei sale din 2022 în Ucraina. Ungaria afirmă că încearcă să aducă pacea în Ucraina cât mai curând posibil.

Borrell a declarat că nu a existat un consens în rândul membrilor UE cu privire la participarea la reuniune - planificată pentru 28-29 august - şi la o întâlnire ulterioară a miniştrilor apărării.

El a declarat că a optat pentru mutarea ambelor reuniuni la Bruxelles, având în vedere că majoritatea ţărilor doreau să trimită un semnal Ungariei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici