- Home
- Externe
- BRUXELLES, (08.01.2016, 13:09)
- Ioana Bojan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UE va investi un miliard de euro în proiecte de-a lungul frontierelor externe, inclusiv în România
Comisia Europeană a adoptat o serie de programe de cooperare transfrontalieră, care au un buget total de un miliard de euro, prin care vor fi finanţate proiecte din 27 de ţări, inclusiv România şi Republica Moldova.
Urmărește
585 afișări
UE va investi un miliard de euro în proiecte de-a lungul frontierelor externe, inclusiv în România (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)
Potrivit unui comunicat oficial al Comisiei Europene, aceste programe sunt menite să sprijine dezvoltarea socială şi economică a regiunilor situate de ambele părţi ale frontierelor externe ale UE.
"Cooperarea transfrontalieră este esenţială pentru evitarea creării unor noi linii de separare. Această nouă finanţare va contribui la o dezvoltare regională mai integrată şi mai durabilă a regiunilor frontaliere învecinate şi la o cooperare teritorială mai armonioasă în zona frontierelor externe ale UE", a declarat Johannes Hahn, comisarul pentru Politica europeană de vecinătate şi negocieri privind extinderea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Guvernul PSD-PNL publică scrisoarea Ucrainei despre interzicerea lui George Simion în țară. Ce spune liderul AUR
-
Finalul războiului din Ucraina se întrevede. Declaraţia lui Zelenski: „se va termina mai repede” cu Trump preşedinte
-
Presa din Serbia a ieşit la atac după meciul de aseară: "Fotbaliştii falsului stat Kosovo au părăsit terenul. Delegaţia falsului stat a atacat jurnaliştii! A trimis mesaje de ameninţare"
-
Cum să ieşi la suprafaţă ca IT-ist într-o industrie care şi-a pierdut suflul. Care sunt cele mai căutate skilluri la momentul actual cu care poţi să ignori criza
"Sunt foarte mulţumită că Fondul european de dezvoltare regională poate contribui la apropierea UE de vecinii săi. Programele de cooperare transfrontalieră reprezintă exemple concrete ale modului în care UE acţionează pentru a-i ajuta pe cetăţeni să facă faţă unor provocări comune, creând astfel un veritabil sentiment de solidaritate şi stimulând în acelaşi timp competitivitatea economiilor locale", a declarat Corina Creţu, comisarul pentru Politica regională.
Acest tip de cooperare transfrontalieră este un element important al politicii de vecinătate a UE, în cadrul căruia se va acorda prioritate proiectelor care susţin dezvoltarea durabilă de-a lungul frontierelor externe ale UE, reducându-se astfel diferenţele dintre nivelurile de trai şi abordându-se provocări comune prezente de o parte şi de alta a acestor frontiere.
În cazul fiecărui program, ţările participante şi-au selectat un număr de până la patru priorităţi, cum ar fi dezvoltarea IMM-urilor, cultura, mediul şi schimbările climatice, combaterea sărăciei, educaţia şi cercetarea, energia, accesibilitatea şi gestionarea frontierelor.
Prin noul pachet vor fi finanţate proiecte din 27 de ţări: Armenia, Georgia, Republica Moldova, Ucraina şi Rusia - în est; Egipt, Israel, Iordania, Liban, Palestina şi Tunisia; o serie de state membre ale UE (Bulgaria, Cipru, Estonia, Finlanda, Franţa, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România şi Suedia), precum şi Norvegia şi Turcia.
Finanţarea este acordată în cadrul Fondului european de dezvoltare regională (FEDR) şi al Instrumentului european de vecinătate (IEV). Acordurile de finanţare dintre ţările partenere şi UE vor fi finalizate până la sfârşitul lui 2016. Granturile vor fi acordate prin cereri de propuneri, care se preconizează că vor fi lansate în cursul anului 2016 sau în prima parte a anului 2017.
De exemplu, prin proiectul "Fluviul curat", la care vor participa România şi Ucraina şi care beneficiază de un buget de 3,8 milioane de euro, cooperarea transfrontalieră din cadrul Instrumentului european de vecinătate (IEV) va contribui la păstrarea valorii ecologice în bazinul fluviului Dunărea, prin consolidarea cooperării în materie de prevenire a dezastrelor provocate de om.
Citește pe alephnews.ro: FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua Administrație Trump asupra marilor companii
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Interpretul de muzică populară, Igor Cuciuc, și-a pierdut singurul copil! Andreea a căzut secerată la petrecerea de la Balul Bobocilor 😢
CANCAN.RO
Cât a plătit acest bucureștean, în localul lui Mugur Mihăiescu, pentru un singur ou ochi și o porție de mămăligă, cu brânză și smântână
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:59
Şeful ONU pentru climă le cere liderilor G20 să dea un impuls; discuţiile financiare întârzie
-
astăzi, 14:50
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 997. Zelenski: „Trebuie să facem totul pentru a încheia războiul anul viitor pe cale diplomatică” / Germania şi China vor discuta despre războiul din Ucraina şi trupele nord-coreene / Sprijinul bugetar extern al Ucrainei depăşeşte 100 de miliarde de dolari de la începutul războiului