- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UE vrea să trimită emigranţii înapoi în Africa, Orientul Mijlociu şi Asia
Miniştrii migraţiei din Uniunea Europeană se întâlnesc joi pentru a discuta despre restricţiile privind vizele şi o mai bună coordonare în interiorul blocului pentru a putea trimite mai multe persoane fără drept de azil în Europa înapoi în ţările lor de origine, inclusiv în Irak, scrie Reuters.
UE vrea să trimită emigranţii înapoi în Africa, Orientul Mijlociu şi Asia
La trei ani după ce UE, formată din 27 de state membre, a convenit să restricţioneze vizele pentru ţările considerate că nu cooperează pentru a-şi lua oamenii înapoi, doar Gambia a fost sancţionată în mod oficial.
Executivul Comisiei Europene a propus măsuri similare faţă de Irak, Senegal şi Bangladesh, deşi doi oficiali UE au declarat că, de atunci, cooperarea cu Dhaka în ceea ce priveşte returnarea persoanelor s-a îmbunătăţit.
Cu toate acestea, rata globală de returnare efectivă a UE s-a situat la 21% în 2021, potrivit datelor Eurostat, cele mai recente disponibile.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi ce ai de făcut la alegeri. Pui ștampila pe alb!
-
Vreme extremă în Bucureşti: de la 14 grade, la ger şi ninsoare în doar 24 de ore
-
Ultimele atacuri aeriene ruseşti asupra Ucrainei ameninţă cu o „pană de curent catastrofală”
-
Ambasada SUA la Kiev se închide după un avertisment privind un atac aerian „semnificativ”
"Acesta este un nivel pe care statele membre îl consideră inacceptabil de scăzut", a declarat unul dintre oficialii UE.
Imigraţia este un subiect extrem de sensibil din punct de vedere politic în cadrul blocului, unde ţările membre ar prefera să discute despre intensificarea returnărilor, precum şi despre reducerea imigraţiei ilegale în primul rând, decât să reînvie disputele cu privire la modul de împărţire a sarcinii de îngrijire a celor care ajung în Europa şi câştigă dreptul de a rămâne.
"Stabilirea unui sistem eficient şi comun al UE pentru returnări este un pilon central al unor sisteme de migraţie şi azil care funcţionează bine şi sunt credibile", a declarat Comisia într-un document de discuţie pentru miniştri, consultat de Reuters.
Aproximativ 160.000 de persoane au reuşit să traverseze Mediterana în 2022, potrivit datelor ONU, principala rută spre Europa pentru persoanele care fug de războaie şi sărăcie în Orientul Mijlociu, Africa şi Asia de Sud-Est. În plus, aproape 8 milioane de refugiaţi ucraineni au fost înregistraţi şi în Europa.
Miniştrii se întâlnesc cu două săptămâni înainte ca cei 27 de lideri naţionali ai UE să se reunească la Bruxelles pentru a discuta despre migraţie şi se aşteaptă, de asemenea, să facă apel pentru trimiterea mai multor persoane în străinătate.
"Este nevoie de acţiuni rapide pentru a asigura returnări eficiente din Uniunea Europeană către ţările de origine, folosind ca pârghie toate politicile relevante ale UE", se arată într-un proiect al declaraţiei lor comune, care a fost văzut şi de Reuters.
Cu toate acestea, în interiorul UE, resursele şi coordonarea între diferitele părţi ale guvernului sunt insuficiente pentru a se asigura că fiecare persoană fără drept de şedere este returnată sau deportată în mod eficient, potrivit Comisiei.
"Cooperarea insuficientă a ţărilor de origine reprezintă o provocare suplimentară", a adăugat instituţia, menţionând probleme precum recunoaşterea şi eliberarea documentelor de identitate şi de călătorie.
În timp ce ţări din UE, printre care Austria şi Ungaria, protestează vehement împotriva imigraţiei neregulamentare, în principal musulmane, din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, Germania se numără printre cele care încearcă să îşi deschidă piaţa muncii pentru lucrătorii atât de necesari din afara blocului.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO