Un analist care studiază Coreea de Nord a descoperit unul dintre cele mai bine păzite secrete ale regimului Kim Jong-un

David Schmerler, analist al informaţiilor din surse deschide ( OSINT - Open Source Intelligence), care se ocupă cu analizarea datelor publice cu privire la Coreea de Nord, a reuşit să desluşească unul dintre cele mai bine păzite secrete ale lui Kim Jong-un, scrie The New York Times.

Urmărește
13296 afișări
Imaginea articolului Un analist care studiază Coreea de Nord a descoperit unul dintre cele mai bine păzite secrete ale regimului Kim Jong-un

Analişti care studiază Coreea de Nord au descoperit cel mai ASCUNS secret al lui Kim Jong-un

În ziua de 20 iulie 2016, la o zi după ce Coreea de Nord a testat trei rachete balistice cu rază medie de acţiune de la o locaţie necunoscută, guvernul de la Phenian a lansat mai multe imagini cu Kim Jong-un în timp ce supraveghea întreaga acţiune.

Testul respectiv intenţiona să pregătească armata nord-coreeană în cazul unor atacuri venite de pe teatrul de operaţiuni din Coreea de Sud, unde ar ajunge trupele americane în caz de război.

David Schmerler şi-a dorit să vadă dacă poate utiliza pozele oferite de guvern pentru a identifica locaţia exactă a testului. Cu toate acestea, analistul s-a confruntat cu o problemă majoră: Kim Jong-un a monitorizat testul dintr-un cort în aer liber, acoperit cu plasă de pescuit, care bloca orice detalii care ar fi putut fi de ajutor în stabilirea locaţiei, scrie The New York Times.

Colegii lui Schmerler sunt de părere că monitorizarea dintr-un cort acoperit a fost un răspuns la încercările lor din trecut de a-l depista pe liderul nord-coreean. Toate mişcările sale sunt atent gândite şi ţinute sub secret, pentru că statul se teme că SUA şi Coreea de Sud pot oricând încerca să-l asasineze pe Kim Jong-un.

Acela a fost momentul în care Schmerler şi-a pus la bătaie abilităţile de analist OSINT. El a remarcat în fotografii două detalii, care au relevat mai mult decât Coreea de Nord şi-ar fi dorit.

În primul rând, analistul a observat o bucată galbenă şi strălucitoare de metal, aflată în spatele năvodului, care l-a dus cu gândul la sistemul de semnalizare care face parte din tunelurile singurei autostrăzi din Coreea de Nord.

Schmerler şi-a confirmat teoria cu ajutorul celui de-al doilea detaliu observat în fotografii. O a doua poză evidenţia mai multe garduri vii plantate de-a lungul autostrăzii. Pornind de la aceste două surse, el a identificat o parte a unui frunziş care a apărut într-un videoclip separat al testării celor trei rachete balistice cu rază medie de acţiune, ceea ce i-a permis să estimeze distanţa lui Kim Jong-un.

Cu toate acestea, analistul a fost ajutat cel mai mult de un filmuleţ de pe Youtube din 2015, găsit de Schmerler, înregistrat dintr-un autocar turistic, în timp ce trecea prin tunel. Cu toate că era un videoclip filmat, probabil, de un turist plictisit, acesta a reprezentat o mină de aur pentru cercetător.

Videoclipul i-a oferit lui Schmerler un set de imagini a tunelului şi a împrejurimilor, pe care acesta le-a folosit pentru a potrivi fotografiile din online cu Kim Jong-un. În plus, analistul a putut să facă o hartă a tunelurilor ce fac parte din autostrada din Coreea de Nord.

Punând piesele cap la cap, el a reuşit să găsească atât coordonatele locaţiei de la care a fost lansat testul cu rachete, cât şi cele ale cortului din care Kim Jong-un supraveghea misiunea, informaţii ţinute în mare secret de guvernul de la Phenian.  

Surse foto: The New York Times/Twitter

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici