Un atentat comis în 1957 în Franţa va rămâne nepedepsit din cauza unei gafe a justiţiei cehe

Un atentat organizat în mai 1957 la Strasbourg de către agenţi ai serviciilor secrete cehoslovace, în care a fost ucisă Henriette Trémeaud, soţia prefectului din Bas-Rhin la acea vreme, va rămâne nepedepsit din cauza unei gafe a justiţiei cehe, potrivit presei cehe.

Urmărește
301 afișări
Imaginea articolului Un atentat comis în 1957 în Franţa va rămâne nepedepsit din cauza unei gafe a justiţiei cehe

Un atentat comis în 1957 în Franţa va rămâne nepedepsit din cauza unei gafe a justiţiei cehe (Imagine: Shutterstock)

"Este o victorie a nedreptăţii", a subliniat Pavel Bret, directorul Biroului pentru Investigarea şi Documentarea Crimelor Comunismului, într-un editorial publicat marţi în cotidianul Dnes.

"Trebuie acum să informăm partea franceză", adaugă el.

Henriette Trémeaud a fost ucisă la 17 mai 1957 în explozia unui dispozitiv puternic, ascuns într-o cutie de trabucuri, trimisă cu poşta cu ptaru zile înainte de către un fost agent secret din cadrul Statni Bezpecnost (StB), poliţia de stat în Cehoslovacia comunistă.

"Moartea doamnei Trémeaud a fost crudă. Ea a fost sfârtecată de explozivul pregătit la Praga", scrie Dnes.

Comandat foarte probabil de KGB-ul sovietic, atentatul îl viza pe soţul victimei, prefectul din Bas-Rhin, André Trémeaud. Atacul ar fi trebuit să pară o acţiune a neo-naziştilor germani şi să submineze procesul integrării europene care abia se năştea în perioada respectivă.

Ultimul presupus membru al comandoului, aflat în continuare în viaţă, identificat de Dnes ca Stanislav Tomes, va scăpa însă de pedeapsă, deoarece un tribunal a întrerupt o procedură penală ce trena din 1996. Parchetul nu a făcut apel împotriva acestei hotărâri, "din motive neclare", potrivit ziarului.

"Un complot grandios sau o eroare grandioasă?", se întreba Dnes, potrivit căruia judecătorul, un membru al partidului comunist înainte de 1989, a oprit procedura penală din cauza stării de sănătate a lui Tomes, în vârstă de 86 de ani.

Acelaşi cotidian scrie că validitatea permisului de conducere al lui Tomes a fost prelungită în mod periodic de către un medic, până anul trecut.

Al doilea acuzat, Milan Michel, a decedat în 2010.

"Atentatul de la Strasburg a reprezentat "una dintre cele mai brutale operaţiuni efectuate în străinătate de către regimul comunist (din fosta Cehoslovacie)", subliniază Dnes.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici