- Home
- Externe
- CHIŞINĂU, (29.09.2014, 13:39)
- Luminiţa Bogdan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un controversat om de afaceri vrea să devină Aleksandr Lukaşenko al Republicii Moldova: Dictatura este mai bună decât anarhia
Controversatul om de afaceri moldovean Renato Usatîi, creditat cu şanse la obţinerea unui mandat în Parlamentul de la Chişinău la alegerile legislative programate pentru 30 noiembrie, a declarat că vrea să implementeze în Republica Moldova un model autoritar de conducere similar celui din Belarus.
Urmărește
3733 afișări
Aleksandr Lukaşenko (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Aleksandr Lukaşenko este un exemplu pentru mine, iar metodele sale de conducere aş vrea să le implementez şi eu. Îmi doresc ca şi în Republica Moldova să fie un sistem de conducere similar celui din Belarus. Republica Moldova are nevoie de un Lukaşenko", a declarat Renato Usatîi într-o emisiune la postul de televiziune "RTR-Moldova", relatează IPN, în pagina electronică.
Controversatul om de afaceri, lider al unei formaţiuni politice cu numele său - Partidul lui Renato Usatîi - a afirmat, de asemenea, că dictatura este mai bună decât anarhia şi a apreciat că este necesar ca poliţiştii să primească prerogative sporite, în lupta cu traficanţii de droguri şi violatorii. "Este anormal ca statul să cheltuiască un milion de lei pentru a întreţine un violator în puşcărie timp de 20 de ani", a explicat Usatîi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
-
Thailanda se alătură BRICS ca stat partener
-
Cum a evoluat rata de neperformanţă în 2024? Presiunea creditelor neperformante a continuat să rămână scăzută, rata NPL oscilând în jurul nivelului de 2,5%
-
Israelul loveşte aeroportul Sana'a, porturile şi centralele electrice din Yemen
El a mai afirmat că va participa la alegerile legislative stabilite pentru 30 noiembrie într-un bloc electoral care se va numi "Blocul lui Renato Usatîi", iar în sigla electorală a blocului va fi scris numele său. "Partidul meu este cunoscut de 30 la sută din populaţie, iar numele meu îl cunoaşte peste 70 la sută", a declarat omul de afaceri.
Renato Usatîi s-a declarat convins că la alegerile din 30 noiembrie va obţine cel puţin 15 la sută din voturi şi a oferit pronosticuri privind rezultatul scrutinului. "Partidul Comuniştilor va obţine 30 la sută, Renato Usatîi - cel puţin 15, iar Partidul Socialiştilor (condus de fostul lider comunist Igor Dodon - n.r.) - 7 la sută". În acelaşi context, Usatîi a declarat că va face coaliţie cu partidele politice care vor denunţa Acordul de Asociere semnat de Chişinău cu Uniunea Europeană, iar sensul implicării sale în politică este de a împiedica unirea Republicii Moldova cu România.
Descris de presa de la Chişinău drept un personaj controversat - pentru implicarea în scandalul din 2011 de la banca comercială UniversalBank şi pentru legăturile cu oameni de afaceri şi politicieni din Rusia - Renato Usatîi a organizat mai multe evenimente de caritate în R. Moldova, iar ulterior şi-a anunţat intenţia de a participa la alegerile legislative din 30 noiembrie. În acest sens, el a preluat conducerea formaţiunii Partidul Popular Republican - redenumit Partidul Nostru - şi a înfiinţat, ulterior, Partidul lui Renato Usatîi (PaRUs). Ministerul Justiţiei de la Chişinău a refuzat însă înregistrarea celor două formaţiuni politice, invocând în primul caz încălcarea regulamentului de organizarea a congresului, iar în al doilea - suspiciuni de falsificare a semnăturilor susţinătorilor formaţiunii, potrivit Unimedia.
Potrivit legislaţiei din Republica Moldova, la alegerile legislative din 30 noiembrie pot participa doar partidele care sunt înregistrate până la 15 septembrie. În lista partidelor înregistrate în Republica Moldova se regăsesc 42 de formaţiuni, iar printre acestea nu se află "Partidul lui Renato Usatîi".
Pragul electoral este de 6% pentru partidele politice care vor să obţină mandate în Parlamentul de la Chişinău la alegerile din 30 noiembrie, în timp ce blocurile electorale formate din două partide trebuie să obţină 9%, iar blocurile electorale formate din mai multe partide trebuie să obţină cel puţin 12% din voturi. Candidaţii independenţi trebuie, de asemenea, să obţină 2% din voturi.
Deşi Partidul lui Renato Usatîi nu a fost înregistrat, un sondaj de opinie dat publicităţii recent arată că acesta ar trece pragul de 6% necesar pentru a intra în Parlament.
Potrivit Unimedia, Usatîi şi-a declarat susţinerea (inclusiv financiară) pentru referendumul organizat în februarie în Găgăuzia cu privire la procesul european al Republicii Moldova.
Citește pe alephnews.ro: Beyoncé a făcut show de Crăciun în orașul ei natal, Houston, în timpul pauzei meciului NFL. „Beyoncé Bowl” a fost prima reprezentație televizată în direct din ultimii patru ani
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Harbin Ice-Snow World te așteaptă cu peste 300.000 de metri cubi de gheață și zăpadă. Tema din acest an este „Vis de iarnă, dragoste în inima Asiei”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe