Un „guru” mondial profeţeşte pacea în Ucraina. Cine crede că este ţara care va înclina balanţa

Profeţia americanului Henry Kissinger, care mâine împlineşte vârsta de 100 de ani, despre Ucraina pune China în prim-plan.

Urmărește
73000 afișări
Imaginea articolului Un „guru” mondial profeţeşte pacea în Ucraina. Cine crede că este ţara care va înclina balanţa

Un „guru” mondial profeţeşte pacea în Ucraina. Cine crede că va fi ţara care va înclina balanţa

China este socotită decisivă pentru atingerea păcii în Ucraina. „Acum, că China a intrat în negocieri, cred că se va ajunge la un rezultat până la sfârşitul anului” şi „vor fi procese de negociere şi chiar negocieri reale”. Sunt cuvintele unui american.

În pragul unui secol de viaţă (mâine va împlini 100 de ani), fostul secretar de stat american Henry Kissinger, diplomatul care a trecut printr-o mare parte din istoria secolului al XX-lea, şi-a rostit „profeţia” la postul CBS, în urmă cu câteve zile, asigurând că intervenţia Beijingului în „meciul” dintre Rusia şi Ucraina, după invazia Moscovei, va fi decisivă.

China a fost aproape o obsesie pentru Kissinger timp de 50 de ani. Iar relaţiile dintre Washington şi Beijing au reprezentat un pas-cheie în istoria personală a diplomatului american şi a lumii: inventatorul aşa-numitei „diplomaţii-navetă”, omul care timp de decenii a călătorit pe tot globul în căutarea contactelor informale pentru Casa Albă, a fost arhitectul summit-ului care a schimbat cursul relaţiilor internaţionale, cel dintre preşedintele SUA, Richard Nixon, şi „Marele cârmaci” chinez Mao Tse Dong, în februarie 1972, la Beijing.

Pentru prima dată în istorie, un preşedinte american în exerciţiu a vizitat China, într-un scenariu „îngheţat”, alcătuit din 22 de ani de legături diplomatice practic inexistente şi otrăvit de tema Vietnam, de problema Taiwanului şi de războiul din Coreea.

Pentru Kissinger, viitorul umanităţii depinde de relaţia dintre Washington şi Beijing: „Statele Unite şi Republica Populară Chineză au în comun faptul că se consideră naţiuni excepţionale – a scris el în eseul său „Leadership” – ambele cred că au dreptul de a învinge. Trebuie să înţelegem permanenţa istorică a Chinei şi, în acelaşi timp, să o împiedicăm să devină hegemonică. Nu vom reuşi prin încercări de forţă", a adăugat el.

„China este o piesă-cheie pe tabla de şah mondial”, susţine Kissinger. Şi tot din acest motiv, prezice astăzi diplomatul, doar datorită intervenţiei Beijingului, criza ucraineană va găsi o soluţie. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici