Manuel Garcia Viejo, în vârstă de 69 de ani, a fost transportat cu ambulanţa la spitalul Carlos al III-lea din Madrid, după sosirea sa în ţară, la 1.15 GMT (4.15, ora României), la bordul unui avion al Forţelor aeriene spaniole dotat cu aparatură medicală.
Bolnavul se află „pentru moment în stare gravă”, a declarat doctorul Francisco Arnalich, şeful serviciului de medicină internă de la spitalul La Paz, în subordinea căruia se află spitalul Carlos al III-lea. El suferă de o „importantă deshidratare”, iar ficatul şi rinichii săi sunt de asemenea afectaţi, a precizat acesta.
Medicii „studiază diferite posibilităţi de tratament”, a adăugat şeful serviciului de boli infecţioase, José Ramon Arribas.
Pacientul nu va putea fi tratat cu serul ZMapp, care nu a făcut obiectul testelor clinice, dar a fost administrat mai multor persoane infectate cu virusul Ebola, deoarece stocurile sunt „epuizate în toată lumea”, a amintit el.
Director de 12 ani al unui spital din oraşul Lunsar (Sierra Leone), fratele Manuel Garcia Viejo a cerut să fie transferat în Spania după ce a contractat virusul Ebola. Medic specializat în boli tropicale, acesta lucra de 30 de ani în Africa.
În august, un preot spaniol de 75 de ani, Miguel Pajares, a fost primul european infectat cu Ebola care a fost repatriat în Europa, apoi primul european care a murit din cauza acestui virus.
Epidemia de Ebola fără precedent, care s-a declanşat în Africa de Vest de la începutul anului, a provocat moartea a 2.630 de persoane, în special în Liberia, Guineea şi Sierra Leone, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.