Un nou stat pe harta lumii: Sudanul de Sud - VIDEO

Sudanul de Sud devine astăzi cel mai nou stat al lumii, după ce şi-a câştigat independenţa printr-un referendum istoric organizat în iaunuarie. Acest eveniment este punctul culminant al unui proces de şase ani care a pus capăt unui război lung şi brutal care a cauzat moartea a milioane de oameni.

Urmărește
2173 afișări
Imaginea articolului Un nou stat pe harta lumii: Sudanul de Sud - VIDEO

Un nou stat pe harta lumii: Sudanul de Sud (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Locuitorii din Sudanul de Sud au început, în noaptea de vineri spre sâmbătă, celebrarea independenţei noului stat, care va fi proclamată oficial sâmbătă, la ora 8.45 GMT (11.45, ora României).

Zeci de lideri străini, printre care se numără 30 de înalţi demnitari africani, participă la ceremoniile dedicate independenţei, care vor include defilări militare, slujbe religioase, o ceremonie de ridicare a drapelului şi un eveniment în cursul căreia va fi parafată Constituţia provizorie a noului stat.

Ceremonia va avea loc în apropierea mausoleului lui John Garang, lider al rebelilor sudişti, decedat la câteva luni după încheierea acordului de pace din 2005, care a pus capăt unui război de peste 50 de ani între rebeli şi guvernele succesive de la Khartoum. Conflictul a devastat regiunea şi s-a soldat cu moartea a milioane de persoane.

"Poporul Sudanului de Sud şi-a realizat visul. ONU şi comunitatea internaţională vor rămâne alături de Sudanul de Sud", a declarat, vineri, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, la sosirea la Juba.

Sudanul a recunoscut vineri Republica Sudanului de Sud "ca stat independent, în graniţele de la 1 ianuarie 1956" şi s-a angajat să aplice acordul de pace din 2005 şi să reglementeze toate subiectele rămase în suspensie.

Preşedintele Sudanului, Omar el-Bechir - pe numele căruia este emis un mandat de arestare pentru genocid al Curţii Penale Internaţionale (CPI) - a confirmat participarea la ceremonie, exprimându-şi speranţa că noul stat va fi "stabil şi sigur".

Independenţa Sudanului de Sud este proclamată oficial la şase luni după un referendum în care aproape 99 la sută dintre locuitorii din sudul ţării au votat pentru secesiune. De atunci, cele două părţi nu au reuşit însă să ajungă la un acord privind mai multe subiecte, în special cele legate de veniturile din petrol, delimitarea graniţelor şi statutul regiunii disputate Abyei.

"Legăturile culturale, politice şi comerciale obligă cele două părţi să-şi privească viitorul comun ca parteneri, nu ca rivali. Un Sudan de Sud viabil are nevoie de un Sudan de Nord viabil", a spus Ban.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici