Un procuror american somează un jurnalist de la New York Times să îşi dezvăluie sursa din CIA

Un jurnalist de la New York Times, autorul unei cărţi despre Agenţia Centrală de Informaţii (CIA), publicată în 2006, a fost convocat de un procuror, cu acordul Departamentul Justiţiei, să depună mărturie împotriva unui fost agent de informaţii american, care ar fi fost sursa sa.

Urmărește
193 afișări
Imaginea articolului Un procuror american somează un jurnalist de la New York Times să îşi dezvăluie sursa din CIA

Un procuror american somează un jurnalist de la New York Times să îşi dezvăluie sursa din CIA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

James Risen, laureat al Premiului Pulitzer, a primit convocarea oficială luni.

Potrivit ediţiei de miercuri a New York Times, Risen va "respinge această convocare". "Îmi voi proteja toate sursele. Pentru mine este vorba despre o luptă pentru libertatea de exprimare, libertatea presei", a declarat acesta pentru cotidianul său.

În centrul cazului se află dezvăluirea de către jurnalist, în cartea sa "Stare de război: istoria secretă a CIA şi a administraţiei Bush", a existenţei unei operaţiuni confidenţiale privind capacităţile de armament nuclear din Iran.

Jeffrey Sterling, un cetăţean de culoare, în vârstă de 43 de ani, este inculpat de un tribunal federal din Virginia (est) pentru că a furnizat detalii despre această operaţiune. El a fost menţinut în detenţie de la arestarea sa, în ianuarie, şi riscă să fie condamnat la închisoare.

Convocarea lui Risen în calitate de "martor vizual" este "total pertinentă", dă asigurări procurorul, în motivaţia sa. El trebuie să permită "stabilirea unor fapte direct legate de acest proces, cum ar fi identitatea vinovatului", argumentează procurorul.

În opinia acestuia, jurnalistul nu este protejat de "un privilegiu de reporter, nici în virtutea libertăţii de exprimare şi nici în (virtutea) legii generale" să nu vină să depună mărturie, sub jurământ.

Administraţia americană apreciază că Sterling ar fi putut acţiona "ca represalii la refuzul CIA de a încheia un acord în favoarea sa", în cadrul unei proceduri pe care acesta a demarat-o împotriva angajatorului său, pentru discriminare rasială, care a fost clasată de justiţie în 2005.

La vremea respectivă, aminteşte procurorul, James Risen a redactat un articol despre Sterling, pe care l-a citat în mod deschis.

Dacă judecătorul dosarului validează convocarea, iar jurnalistul nu îi dă curs, ar putea fi acuzat de "ultraj". În 2005, un reporter de la New York Times a fost încarcerat, timp de trei luni, pentru că a refuzat să îşi dezvăluie sursele, într-un caz similar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici