Ungaria, măcinată de corupţie. Executivul UE ia măsuri taie fondurile alocate maghiarilor
Executivul Uniunii Europene a trimis miercuri o scrisoare oficială Ungariei care avansează posibilitatea îngheţării fondurilor alocate, din cauza corupţiei, scrie Reuters.
Premierul maghiar Orban
În pofida criticilor de ani de zile ale militanţilor pentru drepturile omului, potrivit cărora premierul Viktor Orban ar fi direcţionat fonduri UE către asociaţii săi, acesta a obţinut a patra victorie electorală consecutivă la începutul acestei luni. Comisia Europeană a răspuns prin lansarea unui nou mecanism de sancţiuni.
Mecanismul nu a mai fost testat până acum şi oferă cel mai puternic instrument de până acum în lupta nucleului liberal al UE împotriva naţionalistului Orban, a euroscepticilor aflaţi la putere în Polonia şi a altor persoane acuzate de subminarea statului de drept.
"Am identificat probleme care ar putea încălca statul de drept în Ungaria şi care ar putea afecta bugetul UE", a declarat Vera Jourova, un adjunct al şefului Comisiei de la Bruxelles. "Ungaria va trebui să răspundă la preocupările noastre şi să propună măsuri de remediere".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Oficiali de rang înalt din cadrul UE au declarat că acest caz se concentrează asupra unor defecte sistemice în achiziţiile publice din Ungaria.
Ungaria a avut nereguli în aproape 4% din cheltuielile sale de fonduri UE în perioada 2015-2019, potrivit OLAF, biroul antifraudă al blocului comunitar, comparativ cu o medie de 0,36% în UE. De asemenea, Ungaria a avut cea mai mare corecţie financiară din istoria fondurilor structurale ale UE în 2019, potrivit Comisiei.
Budapesta nu a rezolvat problema, iar oficialii UE au declarat că corecţiile nu au reparat încălcările continue ale principiilor democratice de-a lungul unui deceniu. Cu toate acestea, au refuzat să numească sumele specifice pe care Ungaria ar putea să le piardă.
Şeful de cabinet al lui Orban, Gergely Gulyas, a declarat într-o înregistrare video pe Facebook că guvernul ungar va studia scrisoarea Comisiei şi va da un răspuns detaliat joi.
Ungaria are la dispoziţie două luni pentru a răspunde la scrisoarea de la Bruxelles şi ar mai fi nevoie de câteva luni de astfel de schimburi înainte ca executivul european să propună statelor UE să aprobe suspendarea fondurilor către Budapesta.
În loc de unanimitatea tuturor celorlalte 26 de state membre ale UE, necesară pentru a aplica pedepse în cadrul luptelor anterioare ale blocului cu Orban pe tema statului de drept, de data aceasta o majoritate a celorlalţi lideri UE ar fi suficientă pentru a opri fluxul de bani.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:50
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1074. Preşedintele Lituaniei cere implicarea Ucrainei în negocierile de pace şi o apărare regională mai puternică / Trump sugerează că el şi Putin ar putea face paşi „semnificativi” pentru a opri războiul din Ucraina
-
ieri, 22:34
Cel mai bogat om din India îşi propune să construiască cel mai mare centru de date din lume