Ungaria şi Slovacia cer Comisiei Europene să medieze cu Ucraina cazul Lukoil

Ungaria şi Slovacia au cerut Comisiei Europene să medieze o procedură de consiliere cu Ucraina, a declarat luni ministrul de externe al Ungariei, după ce Kievul a plasat grupul rus Lukoil pe o listă de sancţiuni, oprind livrările sale către cele două ţări, potrivit Reuters.

Urmărește
2010 afișări
Imaginea articolului Ungaria şi Slovacia cer Comisiei Europene să medieze cu Ucraina cazul Lukoil

Ungaria şi Slovacia cer Comisiei Europene să medieze cu Ucraina cazul Lukoil

Slovacia şi Ungaria au intensificat presiunile asupra Kievului după ce săptămâna trecută au declarat că au încetat să mai primească petrol de la Lukoil via Ucraina. Ungaria primeşte anual 2 milioane de tone de petrol de la grupul rus, aproximativ o treime din totalul importurilor sale de petrol, a declarat Peter Szijjarto.

„Am vorbit ieri cu ministrul ucrainean de externe, care a spus că permite trecerea oricărui transfer de petrol, dar nu este adevărat”, a declarat Szijjarto reporterilor în timp ce se afla la Bruxelles.

Cele două ţări au iniţiat acum o consultare cu Comisia Europeană, a spus el. „Comisia are la dispoziţie trei zile pentru solicitarea noastră, după care vom sesiza instanţa”.

Szijjarto a declarat că, în cazul în care procedura de consultare nu va da rezultate, Ungaria şi Slovacia vor sesiza în schimb o instanţă internaţională la alegerea lor.

Rusia continuă să furnizeze gaze naturale şi petrol Ungariei şi Slovaciei, ţări fără ieşire la mare, prin Ucraina, în ciuda războiului din această ţară şi a sancţiunilor UE existente asupra ţiţeiului rusesc.

Aceste ţări beneficiază de derogări de la sancţiunile privind petrolul pentru a le acorda mai mult timp pentru a trece la surse alternative de aprovizionare.

Atât Slovacia, cât şi Ungaria furnizează, de asemenea, energie Ucrainei. Szijjarto a declarat că Ungaria a furnizat luna trecută 42% din importurile ucrainene de energie electrică.

Prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, a declarat la sfârşitul săptămânii că ţara sa a contribuit la aprovizionarea cu motorină a Ucrainei, în comentarii în care a criticat sancţiunile şi a afirmat că Slovacia nu va fi „ostatică” a relaţiilor dintre Ucraina şi Rusia.

Luni, ministrul slovac de externe Juraj Blanar a reiterat unele dintre comentariile lui Fico, afirmând că sancţiunea a avut un impact mai mare asupra Slovaciei şi UE decât asupra Rusiei însăşi.

Interdicţia Ucrainei nu îi afectează pe ceilalţi exportatori de petrol ruşi, al căror petrol a fost încă autorizat să tranziteze Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici