- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ungurii se hrănesc cu optimismul că inflaţia o va lua la vale
Rata inflaţiei din Ungaria ar putea încetini mai puternic în următoarele luni, coborând la aproximativ 9% până la finalul anului, pregătind probabil calea pentru reduceri de dobânzi, a declarat ministrul ungar al economiei Marton Nagy, citat de Reuters.
Ungurii se hrănesc cu optimismul că inflaţia o va lua la vale
Cei mai mulţi analişti cred că inflaţia ungară a trecut de punctul de vârf, iar guvernul face presiuni asupra băncii centrale să reducă dobânzile pentru a da energie creşterii economice. Însă de la vecinii polonezi vin date care i-ar putea pune pe gânduri pe unguri: inflaţia a accelerat în februarie în loc să se ducă în jos.
Ministrul Nagy a subliniat că guvernul este hotărât să reducă inflaţia la o rată alcătuită dintr-o singură cifră până la finalul acestui an, de la o rată anuală de 25,4% în februarie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
„Declinul inflaţiei ar putea de asemenea deschide calea unei reduceri a dobânzilor”, a adăugat Nagy, conform Ziarului Financiar.
Inflaţia din Ungaria a încetinit în februarie pentru prima dată de la mijlocul anului 2021, deşi declinul a fost doar unul uşor, în timp ce inflaţia de bază s-a menţinut la peste 25%, neoferind încă băncii centrale condiţiile unei relaxări a politicii monetare.
Analiştii ING se aşteaptă ca media inflaţiei pe 2023 să se situeze la 19%, dar ca rata pe decembrie să coboare sub 10%. Totuşi, avertizează aceştia, riscul unui mediu caracterizat de o inflaţie persistent ridicată nu a fost evitat încă. Iar datele recente anunţate de Polonia arată că pot apărea surprize.
Inflaţia din Polonia a atins cel mai ridicat punct din mai mult de un sfert de secol în februarie, împinsă în sus de scumpirea alimentelor şi energiei. Inflaţia s-a situat la 18,4% în termeni anuali. În termeni lunari, aceasta a atins 1,2%, comparativ cu nivelul de 0,8% estimat de analişti.
În ianuarie, creşterea inflaţiei se situase sub aşteptări.
Potrivit lui Grzegorz Maliszewski, economist-şef la Bank Millennium, inflaţia din februarie reprezintă un vârf, iar lunile următoare vor aduce scăderi. Totuşi, atingerea ţintei de inflaţie este în continuare o perspectivă îndepărtată, consideră acesta, în special în condiţiile în care piaţa muncii aflată sub presiune şi şomajul scăzut vor încetini declinul inflaţiei de bază.
Banca centrală poloneză şi-a menţinut dobânda de referinţă neschimbată la 6,75% în martie, iar analiştii se aşteaptă ca aceasta să menţină costurile de finanţare stabile până la finalul anului.
Banca anticipează un declin puternic al inflaţiei în lunile următoare, cu aproximativ 10% până la finalul anului, notează Intellinews. Preşedintele acesteia, Adam Glapinski, se aşteaptă ca inflaţia să scadă la niveluri alcătuite dintr-o singură cifră la finalul lunii august/începutul lunii septembrie.
Asemeni băncii centrale poloneze, analiştii ING se aşteaptă ca o scădere considerabilă a inflaţiei până la finalul anului, dar întrevăd o mulţime de riscuri ce vor sta în calea atingerii ţintei de inflaţie în anii următori. Într-un astfel de mediu, aceştia nu se aşteaptă la reduceri de dobânzi în acest an.
În Cehia, creşterea preţurilor de consum a decelerat la 16,7% în februarie de la 17,5% în ianuarie.
Viceguvernatorul băncii centrale cehe, Marek Mora, a declarat recent că se aşteaptă ca inflaţia să scadă relativ rapid la rate alcătuite dintr-o singură cifră în acest an, dar că banca nu va putea atinge ţinta de 2% suficient de rapid fără noi majorări de dobânzi.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO