- Home
- Externe
- (21.11.2022, 17:58)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Uniunea Europeană încearcă din răsputeri să confişte activele ruseşti. Sunt 300 de miliarde de dolari în joc
- Comisia Europeană analizează opţiunile legale pentru a confisca activele ruseşti de stat şi private ca modalitate de a plăti pentru reconstrucţia Ucrainei, potrivit unui document consultat de POLITICO.
- Scopul ar fi "identificarea modalităţilor de consolidare a urmăririi, identificării, îngheţării şi gestionării activelor ca măsuri preliminare pentru o potenţială confiscare", potrivit documentului.
Urmărește
2565 afișări
Recompensa potenţială a confiscării ar consta în aproape 300 de miliarde de dolari de active îngheţate ale băncii centrale ruseşti, precum şi în activele şi veniturile persoanelor şi entităţilor aflate pe lista de sancţiuni a UE. Ideea a fost lansată încă din luna mai şi este susţinută de Kiev, precum şi de Polonia, ţările baltice şi Slovacia. În octombrie, liderii UE au însărcinat Comisia să analizeze opţiunile legale pentru a confisca activele ruseşti îngheţate în prezent în temeiul sancţiunilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk pune CCR la zid: „Cum poate un judecător să anuleze alegerile și să nu fie dictator?”
-
Parchetul de pe lângă ÎCCJ s-a sesizat din oficiu în urma scandalului din Parlament
-
Atacul din Germania. Ce ştim până acum despre atacul de la piaţa de Crăciun din Germania. Detalii despre atacator
-
Războiul din Ucraina. Dronele ucrainene lovesc adânc în inima Rusia. Trupele Moscovei avansează în regiunea Doneţk
Dar problema este că, în prezent, nu există niciun mecanism legal pentru a confisca activele ruseşti, după cum a subliniat secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, în luna mai. Acesta ar trebui să fie creat.
"Ar putea exista o cale pentru UE de a confisca în mod valabil activele îngheţate în conformitate cu dreptul internaţional, dar este probabil o cale îngustă, lungă şi netestată", a declarat Jan Dunin-Wasowicz, avocat la Hughes Hubbard & Reed, pentru POLITICO.
Acest lucru nu descurajează Comisia să analizeze această problemă.
În ceea ce priveşte bunurile private aparţinând persoanelor sau entităţilor sancţionate, Bruxelles-ul pregăteşte propuneri pentru a transforma evitarea sancţiunilor într-o infracţiune la nivelul UE, un pas care ar facilita confiscarea acestora - dar numai în cazul unei condamnări penale. Chiar şi în acest caz, UE ar trebui să argumenteze fiecare caz în instanţă, fiind probabil nevoită să pledeze timp de ani de zile.
Aceasta deoarece multe dintre aceste active ar fi considerate investiţii străine, care se bucură de protecţie împotriva exproprierii fără despăgubiri şi de dreptul la un tratament corect şi echitabil în temeiul tratatelor internaţionale încheiate de Rusia cu numeroase ţări din UE.
Autoritatea care confiscă ar trebui, de asemenea, să stabilească o legătură clară între proprietarul proprietăţii şi conflictul din Ucraina.
"Pentru a asigura proporţionalitatea, ar trebui să se analizeze cine sunt proprietarii, ce au făcut, etc.", a declarat Stephan Schill, profesor de drept internaţional şi economic şi guvernanţă la Universitatea din Amsterdam.
În ceea ce priveşte rezervele valutare îngheţate ale băncii centrale, executivul UE scrie în document că "acestea sunt în general considerate a fi acoperite de imunitate", cu o notă de subsol care indică o convenţie a ONU privind imunităţile jurisdicţionale ale statelor străine şi ale proprietăţii lor, care nu este însă încă în vigoare.
"Din perspectiva dreptului internaţional, este destul de clar că, fără acordul Rusiei, nu poţi folosi activele băncii centrale ruseşti", a spus Schill.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Un incendiu puternic a izbucnit în Sectorul 1 din București. Oamenii au primit mesaje RO-Alert din cauza degajărilor mari de fum
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vă mai amintiți de Ligia Hoka de la Frumusețe pe muchie de cuțit? I se spunea că seamănă cu Sharon Stone, după transformare, iar acum…
CANCAN.RO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe