Într-un discurs susţinut vineri, Pompeo a declarat că „un dictator în Venezuela distruge economia şi înfometează propriul popor”.
„Pompeo afişează o falsă îngrijorare pentru realitatea din Venezuela, în timp ce ascunde efectele perverse ale măsurilor coercitive unilaterale ale Administraţiei (SUA)”, a comunicat Ministerul de Externe de la Caracas, făcând referire la sancţiunile impuse de Washington împotriva Venezuelei.
Ministerul a mai transmis că Administraţia Donald Trump „a lansat manevre haotice, tipice aroganţei şi disperării politicilor imperialiste, după ce a eşuat din nou în faţa voinţei unui popor liber şi independent”.
Aproape 1 milion de persoane au emigrat din Venezuela între 2015 şi 2017, potrivit datelor ONU, din cauza degradării situaţiei economice din această ţară.
Venezuela se confruntă cu grave probleme economice din cauza inflaţiei galopante şi scăderii preţului petrolului, iar această situaţie a condus la ample proteste împotriva preşedintelui Nicolas Maduro, soldate cu decesul a peste o sută de manifestanţi.
În condiţiile unei crize economice şi politice profunde, regimul preşedintelui Nicolas Maduro din Venezuela a devenit tot mai dependent de Rusia pentru finanţare, oferind în schimb Moscovei active ale companiilor de stat, în special din industria petrolieră, se arată într-o analiză publicată în luna august de agenţia de ştiri Reuters.
Pe data de 20 mai sunt programate alegeri prezidenţiale în Venezuela, Maduro candidând pentru un nou mandat. Opoziţia a anunţat că va boicota alegerile, acuzându-l pe Maduro de tendinţe autoritariste.