Venezuela: Guvernul acuză opoziţia şi presa că încearcă să destabilizeze ţara

Guvernul venezulean a denunţat joi "manipulări" din partea opoziţiei şi un "război psihologic" care vizează, în opinia sa, să "destabilizeze" ţara, în timp ce preşedintele Hugo Chavez luptă împotriva unei "grave infecţii pulmonare", în urma unei operaţii de cancer, la 11 decembrie.

Urmărește
249 afișări
Imaginea articolului Venezuela: Guvernul acuză opoziţia şi presa că încearcă să destabilizeze ţara

Hugo Chavez (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Principalele două figuri ale regimului lui Hugo Chavez, preşedintele Adunării Naţionale Diosdado Cabello şi vicepreşedintele Nicolas Maduro, au reapărut joi la Caracas, după ce l-au întâlnit pe preşedintele venezuelean în Cuba.

Maduro a acuzat opoziţia, în faţa camerelor televiziunii oficiale VTV, că încearcă să submineze încrederea populaţiei prin intermediul unor "minciuni şi manipulări".

Ministrul Informaţiilor Ernesto Villegas a citit, la scurt timp după aceea, un comunicat guvernamental în care "avertizează poporul venezuelean cu privire la războiul psihologic pe care reţeaua mediatică transnaţională l-a declanşat în legătură cu subiectul sănătăţii şefului statului, cu scopul ultim al destabilizării" Venezuelei şi stopării "revoluţiei socialiste", dragă preşedintelui.

"Noi ştim că aceste manipulări sunt efectuate din Statele Unite (...). Ei cred că a venit vremea lor şi că noi am început o perioadă nebună de ofensivă a dreptei, aici şi la nivel internaţional", a declarat Maduro, fără să precizeze dacă viza Guvernul american sau opozanţii venezueleni stabiliţi în America de Nord.

La Washington, Victoria Nuland, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, a îndepărtat anterior orice complot al Occidentului şi a dat asigurări că nu există o "soluţie fabricată în Statele Unite" pentru această ţară.

Citind comunicatul oficial, ministrul a precizat totodată că preşedintele prezintă "complicaţii" în urma unei "grave infecţii pulmnonare" care a intervenit în cursul operaţiei de cancer, la Havana.

Anterior, Guvernul a menţionat o simplă "infecţie respiratorie".

Maduro şi Cabello au anunţat că au efectuat vizite în Cuba "în ultimele ore" pentru a participa la o reuniune a unui "grup de lucru" cu preşedintele Chavez, operat pentru a patra oară de cancer, la 11 decembrie.

Această întâlnire pare destinată să traseze strategia de urmat în vederea preluării funcţiei, prevăzută la 10 ianuarie. "Am evaluat o serie de elemente în raport cu acest an, 2013", a declarat Nicolas Maduro, desemnat de Chavez ca succesor.

Cu privire la celălalt "baron" al "chavismului", Maduro a dezminţit totodată zvonuri privind un conflict cu Diosdado Cabello.

"Suntem mai uniţi ca niciodată", a declarat Maduro, oferind asigurări că au "jurat în faţa comandantului Hugo Chavez (...) să rămână uniţi".

Aceste declaraţii au fost difuzate în marja unei "inspecţii" la o fabrică de cafea de la Caracas, care trădează voinţa autorităţilor de a demonstra că viaţa Guvernului şi-a reluat cursul normal.

Maduro s-a aflat la căpătâiul preşedintelui începând de la 28 decembrie, în timp ce Cabello l-a vizitat miercuri seara, potrivit cotidianului Ultimas Noticias. Plecarea acestuia a relansat zvonuri cu privire la starea de sănătate a preşedintelui.

În contextul zvonurilor cu privire la boala şefului statului, opoziţia cere să se facă lumină asupra stării sale de sănătate. Primarul din Caracas Antonio Ledezma a propus joi trimiterea în Cuba a unei Comisii politice şi medicale, din care să facă parte şi opoziţia, însărcinată să "stabilească în mod direct realitatea cu privire la sănătatea preşedintelui".

Natura şi locul exact al acestui cancer în zona pelviană, diagnosticat în iunie 2011, sunt ţinute secrete de către autorităţi. Preşedintele, omniprezent înainte să se îmbolnăvească, nu a mai apărut în mass-mediae publice începând de la 10 decembrie.

Zvonuri cu privire la decesul său s-au multiplicat duminică, după ce Nicolas Maduro a anunţat o agravare a stării preşedintelui, în vârstă de 58 de ani, aflat la putere începând din 1999.

În vederea depunerii jurământului, prevăzută la 10 ianuarie, în Adunarea Naţională, în urma realegerii sale confortabile în funcţia de preşedinte la 7 octombrie, Nicolas Maduro şi Diosdado Cabello au evocat iniţial o eventuală amânare, însă opoziţia insistă asupra respectării Constituţiei.

Potrivit legii fundamentale, în caz de incapacitate dovedită a unui preşedinte-ales, preşedintele Adunării este cel care preia interimatul şi convoacă alegeri anticipate, în termen de 30 de zile.

"Aici există o singură tranziţie, iar ea început în urmă cu cel puţin şase ani, când a decretat-o comandantul Chavez", a subliniat Maduro, referindu-se la lansarea "revoluţiei socialiste" lansate de preşedinte după ce a fost reales în 2006.

La Washington, Nuland a exprimat o îngrijorare tot mai mare cu privire la o lipsă de transparenţă privind sănătatea lui Chavez şi a solicitat ca "orice tranziţie politică în Venezuela să fie rezultatul deciziei luate de către venezueleni".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici