Vladimir Putin a ajuns în Mongolia fără probleme. Preşedintele rus are un mandat de arestare emis de CPI

  • Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pe numele căruia CPI a emis un mandat de arestare, a sosit în Mongolia pentru o vizită de stat.
  • În conformitate cu dreptul internaţional, Mongolia, membră a CPI, ar trebui să acţioneze pe baza mandatelor Curţii.
Urmărește
2091 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin a ajuns în Mongolia fără probleme. Preşedintele rus are un mandat de arestare emis de CPI

Sursa foto: Hepta / Mediafax Foto

Preşedintele rus, Vladimir Putin, pe numele căruia Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare, a sosit luni în Mongolia, fără probleme, pentru o vizită de stat. În conformitate cu dreptul internaţional, Mongolia, membră a CPI, ar trebui să acţioneze pe baza mandatelor Curţii.

UE şi Ucraina au reamintit Mongoliei această obligaţie în ultimele zile, timp în care oficialii ruşi au afirmat că nu au „nicio îngrijorare” cu privire la vizita liderului rus, notează Politico.

Mandatul CPI, emis în martie 2023, îl acuză pe Putin de crime de război legate de deportarea şi transferul ilegal al copiilor din zonele ocupate ale Ucrainei în Rusia.

Nu există încă niciun indiciu că Mongolia intenţionează să-l aresteze pe Putin. Dacă nu reuşeşte, probabil că va fi urmărită penal pentru lipsa sa de acţiune, a declarat un expert juridic pentru POLITICO.

„Mongolia va fi cu siguranţă urmărită penal de Curtea Penală Internaţională. CPI ar putea decide apoi să trimită cazul la Adunarea statelor părţi, care ar putea condamna încălcarea de către Mongolia în cadrul unei aşa-numite proceduri de neconformitate. Cu toate acestea, nu există consecinţe grave, de exemplu sancţiuni”, a declarat Tamas Hoffmann, cercetător senior la Institutul de Studii Juridice.

„A adăposti un fugar de justiţia internaţională nu ar echivala doar cu obstrucţionarea justiţiei. Dacă Mongolia oferă chiar şi un refugiu sigur temporar pentru preşedintele Putin, va deveni efectiv un complice în asigurarea impunităţii pentru unele dintre cele mai grave crime”, a explicat Altantuya Batdorj, director executiv al Amnesty International Mongolia.

Mongolia, o ţară de aproximativ jumătate din dimensiunea Europei, dar locuită de doar aproximativ 3,4 milioane de oameni, are legături comerciale importante cu Rusia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici