Volodimir Zelenski afirmă că întreaga lume vrea ca Rusia să fie "la masă" la următorul summit pentru pace

  • Într-un interviu acordat marţi reporterilor francezi într-o sală de sport a unei şcoli din oraşul Rivne, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat că Rusia ar trebui să fie reprezentată la al doilea summit pentru pace programat pentru luna noiembrie
  • Primul summit, organizat luna trecută în Elveţia, nu a inclus Rusia pe lista invitaţilor.
Urmărește
751 afișări
Imaginea articolului Volodimir Zelenski afirmă că întreaga lume vrea ca Rusia să fie "la masă" la următorul summit pentru pace

Volodimir Zelenski afirmă că doreşte ca Rusia să fie "la masă" la următorul summit pentru pace

Lumea întreagă, inclusiv Ucraina, doreşte ca Rusia să se alăture liderilor mondiali la un al doilea summit de pace planificat pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski mai multor media franceze, inclusiv AFP.

În contextul în care forţele ruse câştigă teren, iar ajutorul din partea aliaţilor scade sau este pus sub semnul întrebării, Zelenski a lansat o ofensivă diplomatică ambiţioasă pentru a pune capăt războiului.

El a reunit lideri şi înalţi funcţionari din zeci de ţări în staţiunea montană elveţiană Burgenstock în iunie pentru un prim summit, pe care Rusia l-a considerat o pierdere de timp, iar China l-a evitat.

Deşi Kremlinul nu a fost invitat la prima reuniune, acum este momentul ca Moscova să ia loc la masă, a declarat Zelenski.

"Majoritatea lumii spune astăzi că Rusia trebuie să fie reprezentată la al doilea summit, altfel nu vom obţine rezultate semnificative", a declarat Zelenski marţi în oraşul din vestul Ucrainei.

"Din moment ce întreaga lume doreşte ca ei să fie la masă, noi nu ne putem opune".

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că este deschis negocierilor, dar ar ordona o încetare a focului numai dacă Kievul ar ceda efectiv teritoriul pe care Moscova îl revendică ca fiind al său şi anume cele patru regiuni anexate în 2022 (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie) plus peninsula Crimeea anexată în 2014.

"O provocare serioasă"

Zelenski se concentrează pe un plan cuprinzător în 10 puncte care ar restabili integritatea teritorială a Ucrainei, ar returna prizonierii de război şi ar oferi Ucrainei garanţii energetice şi economice.

El a recunoscut că China este un actor-cheie, dar a declarat că nu doreşte medierea Beijingului şi, în schimb, l-a îndemnat pe Xi Jinping să facă presiuni asupra Kremlinului pentru a pune capăt invaziei sale.

"Dacă China doreşte, poate forţa Rusia să oprească acest război", a spus Zelenski.

În timp ce liderul ucrainean a obţinut sprijin internaţional din partea a multor state pentru eforturile sale de pace, Zelenski i-a criticat pe unii dintre aliaţi pentru că i-au împiedicat armata să folosească armele lor pentru a lovi în interiorul teritoriului rus.

"Este o provocare serioasă faptul că nu putem folosi toate armele de care avem nevoie pentru a opri acest inamic. Ce aţi face dacă aţi fi în locul nostru?", a spus el.

El a criticat, de asemenea, livrările de arme blocate, afirmând că Ucraina încă aşteaptă arme de la aliaţi pentru a echipa trupele mobilizate recent.

Iar dacă Ucraina încalcă termenii de utilizare a armelor donate de Occident, "atunci ei pot spune «nu vă vom mai oferi niciun ajutor» - acesta este riscul", a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici