De ce vrea Kievul să folosească rachete Storm Shadow în Rusia: „Viteza este cea care le face atât de utile, dronele noastre sunt mult mai lente” / Biden şi Starmer vor discuta despre ridicarea restricţiilor

  • O rachetă de croazieră Storm Shadow acoperă distanţa de 100 km în doar şase minute, mult mai rapid decât majoritatea dronelor ucrainene.
  • „Viteza rachetelor Storm Shadow este cea care le face atât de utile, dronele noastre sunt mult mai lente”, a declarat Roman Kostenko.
  • Chiar dacă Biden aprobă utilizarea rachetelor britanice şi franceze care au în interiorul lor componente americane, este puţin probabil să dea undă verde pentru ATACMS, scrie Financial Times.
Urmărește
15107 afișări
Imaginea articolului De ce vrea Kievul să folosească rachete Storm Shadow în Rusia: „Viteza este cea care le face atât de utile, dronele noastre sunt mult mai lente” / Biden şi Starmer vor discuta despre ridicarea restricţiilor

Pentru moment, Kievul nu are permisiunea publică a aliaţilor occidentali de a lansa acest tip de rachete asupra unor ţinte din Rusia. Preşedintele SUA, Joe Biden, urma să discute despre posibilitatea ridicării restricţiilor cu premierul Marii Britanii, Keir Starmer, în timpul vizitei sale la Casa Albă de vineri.

Viteza rachetelor Storm Shadow este cea care le face atât de utile, dronele noastre sunt mult mai lente”, a declarat Roman Kostenko, un comandant militar ucrainean care prezidează comisia de apărare a parlamentului ucrainean, pentru Financial Times.

„Dacă un elicopter sau un avion militar rus este pe cale să decoleze, am putea lovi rapid. Una dintre marile utilizări ale Storm Shadow este ca armă preventivă”, a adăugat Kostenko.

Zelenski insistă de mult timp ca SUA şi UK să permită Ucrainei utilizarea rachetelor cu rază lungă de acţiune pe teritoriul Rusiei

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, îi roagă de mult pe aliaţi să permită utilizarea rachetelor occidentale de mare precizie şi cu rază lungă de acţiune, cum ar fi rachetele britanice Storm Shadows sau rachetele americane ATACMS, pentru a lovi ţinte din interiorul Rusiei, pentru a limita capacitatea de atac a Moscovei.

Ucraina a folosit deja rachete Storm Shadows cu efecte devastatoare în Crimeea ocupată de Rusia.

Faptul că Iranul ar fi livrat Rusiei peste 200 de rachete balistice Fath-360 cu rază scurtă de acţiune, potrivit serviciilor secrete occidentale şi oficialilor ucraineni, nu a făcut decât să sporească urgenţa discuţiilor acestora cu privire la utilizarea armamentului occidental pentru a lovi ţinte din interiorul Rusiei, şi nu doar teritoriul ocupat de Rusia.

„Putin nu a avut nevoie să ceară nicio permisiune pentru a folosi aceste rachete sau drone iraniene”, a declarat Zelenski vineri.

Este puţin probabil ca Biden să aprobe utlizarea rachetelor ATACMS

Chiar dacă Biden aprobă utilizarea rachetelor britanice şi franceze care au în interiorul lor componente americane, este puţin probabil să dea undă verde pentru ATACMS, temându-se de escaladarea conflictului. New York Times a relatat joi că, în cazul în care preşedintele american autorizează utilizarea Storm Shadows şi SCALP, ar putea face acest lucru doar cu condiţia să nu fie utilizate rachete furnizate de SUA.

Dacă Washingtonul nu va aproba utilizarea ATACMS, este foarte puţin probabil ca Germania - care a urmat până acum exemplul SUA în ceea ce priveşte furnizarea de armament Ucrainei - să îşi schimbe poziţia cu privire la furnizarea către Kiev a propriilor rachete de croazieră Taurus.

Berlinul ar dispune de stocuri mari de rachete Taurus, care au o rază de acţiune de 500 km, de două ori mai mare decât Storm Shadows. Acestea au, de asemenea, un focos mai greu, care sparge buncărele.

Este de aşteptat ca Zelenski să facă presiuni asupra lui Biden atunci când acesta se va deplasa în SUA săptămâna viitoare pentru adunarea generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite de la New York.

Putin ameninţă Occidentul

Luând în considerare temerile SUA cu privire la escaladare, preşedintele Vladimir Putin a declarat joi că Occidentul ar intra în conflict direct cu Rusia dacă ar permite Ucrainei să efectueze atacuri pe teritoriul rus cu rachete occidentale, o mişcare despre care a spus că ar modifica natura şi amploarea războiului.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că declaraţia lui Putin a fost „extrem de clară, lipsită de ambiguitate. Nu avem nicio îndoială că această declaraţie a ajuns la cei cărora le-a fost destinată”, a adăugat Peskov.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici