- Home
- Externe
- (07.04.2017, 13:27)
- Oana Filip
Washington Post: Cea mai importantă întrebare după atacul asupra Siriei: Cum va răspunde Rusia?
După atacul cu rachete lansat de Statele Unite asupra unei baze militare din Siria în cursul nopţii, numeroşi analişti americani au început să explice importanţa acestei decizii, dar şi consecinţele ei. Washington Post prezintă o astfel de analiză a decizei lui Trump, dar şi a diferenţelor dintre situaţia din prezent şi cea din 2013.
Urmărește
4015 afișări
Statele Unite au lansat un bombardament cu rachete asupra unei baze militare din Siria, la 4.40, (4.40, ora României), ca reacţie la atacul chimic produs în urmă cu câteva zile, anunţă Pentagonul, aceasta fiind prima operaţiune americană care vizează regimul Bashar al-Assad.
Cea mai mare diferenţă este că acum Donald Trump se confruntă şi cu prezenţa trupelor ruse şi a sistemului de apărare aerian rus, care poate să doboare avioane americane. Azi, trupele ruseşti sunt „amestecate cu forţele siriene şi orice atac asupra armatei siriene ar putea produce pierderi ruseşti“, menţionează Washington Post.
Armata americană a pregătit mai multe opţiuni pentru un atac asupra Preşedintelui Bashar al-Assad încă de dinainte de 2013, când dictatorul a ucis mai mult de 1.000 de persoane într-un atac cu gaz. În final, în această noapte, după un atac chimic Pentagonul a lansat 59 de rachete de la bordul unor distrugătoare aflate în estul Mării Mediterane. Atacul a vizat o bază aeriană a armatei siriene, fiind o premieră în conflictul militar din Siria.
Phil Gordon, un oficial la Casa Albă în administraţia Obama a declarat: „Întrebarea de bază nu s-a schimbat. Există rachete militare care pot fi folosite pentru a degrada abilitatea Siriei de a produce arme chimice şi dacă le folosim, cum vor răspunde ei?“Cea mai mare diferenţă între prezent şi situaţia din 2013, când preşedintele Barack Obama a ameninţat că va folosi rachete împotriva lui Assad, este că azi, riscurile de a extindere a conflictului sunt mult mai mari.
În 2013, planul de război iniţial împotriva lui Assad era să se ţintească armele chimice, afirmă foşti ofiţeri implicaţi în discuţii. Un atac direct asupra depozitelor de arme chimice ale lui Assad era văzut ca prea riscant pentru civili, din cauza gazului toxic ce ar fi rezultat din atac.Astfel s-a creat o listă de ţinte, care includea ansambluri de arme chimice, dar şi echipament aerian şi de artilerie. „Intenţia era să atacăm diverse ansambluri de arme chimice“, a declarat un fost oficial american. „Ne-am aşezat trupele astfel încât să primim estimări a efectelelor bombelor şi când nu primeam efectul dorit, le atacam din nou.“
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Generalul în rezervă John Allen care a coordonat campanii asupra Statului Islamic în Iraq şi în Siria, în timpul administraţiei Obama, a declarat că: „este mult mai greu acum“. „Statele Unite trebuie să se întrebe: Cât de furioşi vrem să fim în această problemă ? Suntem suficienţi de deranjaţi moral încât să fim pregătiţi să acţionăm, chiar dacă există posibilitatea unor ruşi morţi? “
Un alt motiv de îngrijoare pentru americani este sistemul de apărare aerian sirian şi rusesc care nu a atacat încă avioane americane deoarece aviaţia americană este concentrată pe lupta cu Statul Islamic, un inamic comun al Statelor Unite şi al regimului sirian.
Trump ar putea evita unele riscuri dacă îi va asigura pe ruşi că rachetele au fost doar pentru al pedepsi pe Assad pentru atacul cu arme chimice şi nu pentru a schimba balanţa puterii în războiul civil. De asemenea, acest atac ar putea aduce Statelor Unite un avantaj într-un posibil compromis cu Rusia, lucru ce ar duce la sfârşitul războiului civil, spun unii analişti.
Mesajul politic al acestui atac este că „folosim o abordare complet diferită faţă de fosta administraţie“, declara un expert în problema siriană, Andrew Tabler. „Să creezi confuzie şi să fi imprevizibil îţi poate aduce mult mai mult decât ce era dispusă administraţia Obama să facă, adică nimic“, continuă Tabler. „Dacă nu acţionezi, efectiv îi spui lui Assad şi susţinătorilor săi că pot folosi cât de mult gaz sarin vrea“ a mai declarat şi Phil Gordon. Citeşte şi: Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: Folosirea de arme chimice în Siria" trebuie să primească un răspuns"
Citeşte şi: Oraşul din Siria unde în urmă cu câteva zile a avut loc ATACUL CHIMIC a fost BOMBARDAT la doar câteva ore după atacul SUA
Citeşte şi: 10 puncte fierbinţi din lume de unde poate să înceapă Al Treilea Război Mondial. Cel mai apropiat de România este la 1 000 km
Citeşte şi: SUA au atacat cu rachete o bază militară siriană. Pentagon: Ţinta au fost avioanele folosite în atacul chimic de acum câteva zile/ Rusia a suspendat acordul cu SUA privind securitatea aeriană în Siria - LIVE TEXT
Citeşte şi: Atacul SUA din Siria arată o schimbare radicală a politicii lui Trump. Ce critici îi aducea lui Obama pe tema conflictului sirian
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump