Washingtonul, îngrijorat de posibile achiziţii ilegale de componente pentru reactorul de la Arak

Statele Unite şi-au exprimat luni îngrijorarea în legătură cu faptul că Iranul ar achiziţiona ilegal componente pentru reactorul său nuclear de la Arak, aflat în construcţie, un obstacol în negocierile dintre marile puteri şi Teheran, care au eşuat în noiembrie la Viena.

Urmărește
86 afișări
Imaginea articolului Washingtonul, îngrijorat de posibile achiziţii ilegale de componente pentru reactorul de la Arak

Washingtonul, îngrijorat de posibile achiziţii ilegale de componente pentru reactorul de la Arak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Revista americană Foreign Policy a dezvăluit luni că Statele Unite au informat la începutul lui noiembrie experţi de la Consiliul de Securitate ONU că Iranul încearcă să achiziţioneze în mod ilegal echipamente şi materiale pentru reactorul de la Arak (situat la 240 de kilometri sud-vest de Teheran), care ar putea fi utilizat pentru fabricarea unei bombe atomice.

"Nu este o noutate. Suntem îngrijoraţi de activităţile de achiziţie ale Iranului", a comentat cu prudenţă purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Jennifer Psaki. Ea a refuzat să se exprime cu privire la discuţiile dintre administraţia americană şi ONU sau cel puţin să spună dacă achiziţionarea de componente pentru viitorul reactor ar constitui o încălcare a sancţiunilor internaţionale care afectează Teheranul.

"O spun clar: Teheranul şi-a menţinut toate angajamentele conform JPOA. Credem acest lucru în continuare", a afirmat Psaki referindu-se la Joint Plan of Action, un acord interimar asupra programului nuclear al Teheranului încheiat la sfârşitul lui noiembrie 2013 între marile puteri şi Iran. În lipsa ajungerii la un acord definitiv la Viena pe 24 noiembrie, Grupul "5+1" (China, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania) şi Republica Islamică au prelungit acest acord provizoriu şi negocierile până în vara anului 2015.

În contextul posibilităţii semnării unui acord istoric, administraţia americană democrată şi Congresul, care va fi dominat de republicani din ianuarie, au păreri divergente, majoritatea senatorilor fiind favorabili adoptării de noi sancţiuni împotriva Teheranului, în timp ce administraţia se opune acestora de teama eşuării negocierilor internaţionale.

"Se pare că administraţia pierde controlul în strategia faţă de Iran", a acuzat preşedintele Comisiei de Externe din Camera Reprezentanţilor, Ed Royce. Reacţionând faţă de articolul din Foreign Policy, Royce a criticat un regim iranian care se comportă ca un "trişor hotărât" şi care "îşi încalcă angajamentul de a-şi îngheţa programul nuclear".

În negocierile de la Viena, Teheranul a respins o transformare a reactorului nuclear de la Arak. Iranul a anunţat deja că a făcut modificări în acest reactor cu apă grea pentru a limita cantitatea de plutoniu care va fi produsă acolo, în timp ce occidentalii doresc abandonarea acestui proiect.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici