Washingtonul va trimite un emisar în Coreea de Nord pentru a încerca eliberarea unui cetăţean american

Un emisar al Guvernului american va efectua vineri o vizită în Coreea de Nord, la invitaţia Phenianului, cu scopul de a încerca să obţină eliberarea unui cetăţean american deţinut începând din noiembrie 2012, care este bolnav, a anunţat marţi Washingtonul.

Urmărește
359 afișări
Imaginea articolului Washingtonul va trimite un emisar în Coreea de Nord pentru a încerca eliberarea unui cetăţean american

Washingtonul va trimite vineri un emisar în Coreea de Nord (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Robert King, Reprezentanul Special al Statelor Unite pentru dosarul drepturilor omului în Coreea de Nord, "va efectua o vizită la Phenian pe 30 august, în cadrul unei misiuni umanitare vizând obţinerea eliberării cetăţeanului american Kenneth Bae", a anunţat Departamentul de Stat într-un comunicat.

Acest american de origine coreeană, prezentat ca agent de voiaj, a fost arestat în noiembrie în Coreea de Nord, iar ulterior a fost condamnat, la sfârşitul lui aprilie, la închisoare. El a fost transferat în urmă cu câteva săptămâni la un spital, la Phenian, din cauza deteriorării stării sănătăţii.

Washingtonul reclamă de patru luni să fie "imediat amnistiat şi eliberat".

King, care are rangul de ambasador, "va cere Coreei de Nord să îl graţieze pe Bae şi să îi acorde o amnistie specială din motive umanitare, pentru ca acesta să poată să se întoarcă la familia sa şi să primească îngrijiri", a pledat Departamentul de Stat.

Într-un comunicat separat, Casa Albă s-a declarat "profund îngrijorată de starea sănătţii lui Kenneth Bae" şi a "îndemnat Guvernul nord-coreean să îi acorde o măsură specială de clemenţă şi să îl lase să plece împreună cu ambasadorul King".

Statele Unite au mai trimis emisari în Coreea de Nord, inclusiv pe fostul preşedinte Jimmy Carter, cu scopul de a obţine eliberarea unor americani deţinuţi.

Robert King se află în Asia de Nord-Est de la 19 august, cu scopul de a relansa o iniţiativă diplomatică americană cu privire la dosarul nord-coreean. El a efectuat vizite în China, Coreea de Sud şi Japonia.

După o intensificare a tensiunii la nivel internaţional la sfârşitul iernii, când Phenianul a efectuat, în februarie, al treilea test nuclear şi a ameninţat Statele Unite cu lovituri, tensiunile s-au temperat între cele două ţări, care nu au relaţii diplomatice, dar care comunică via Suedia şi un canal la ONU.

Washingtonul afirmă că este pregătit de negocieri cu Coreea de Nord, cu condiţia ca această ţară să se angajeze că renunţă la programul nuclear militar.

Diplomatul american Glyn Davies, un expert în probleme nord-coreene, a subliniat în iunie că ţara sa va pune accentul pe drepturile omului în Coreea de Nord, unul dintre punctele extrem de slabe ale regimului stalinist în opinia comunităţii internaţionale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici