Weber: Dacă restricţiile pe piaţa muncii pentru români continuă din 2014, e obligatorie procedura de infringement

Europarlamentarul Renate Weber a declarat miercuri că dacă piaţa muncii va continua să fie restricţionată pentru români şi după 2013, va fi obligatorie procedura de infringement, afirmând totodată că este o "ruşine" campania din Marea Britanie împotriva românilor.

Urmărește
678 afișări
Imaginea articolului Weber: Dacă restricţiile pe piaţa muncii pentru români continuă din 2014, e obligatorie procedura de infringement

Renate Weber (Imagine: Stefan Micsik/ Mediafax Foto)

Weber consideră că în Marea Britanie se desfăşoară o campanie împotriva românilor, iar motivele acesteia sunt de natură politică.

"Premierul Cameron, în mod năucitor, se simte într-o competiţie cu extrema dreaptă din Parlamentul European. Mare jenă pentru un stat care îşi găseşte ca subiect preelectoral şi electoral venirea românilor şi bulgarilor pe piaţa din Marea Britanie. Ce ruşine! Chiar acolo a ajuns Marea Britanie? Nu mai are altceva de discutat şi rezolvat la ea acasă?", a declarat europarlamentarul, la dezbaterea cu tema "6 ani de restricţii pentru români pe piaţa muncii din Uniunea Europeană".

Renate Weber a precizat că niciun stat membru nu va mai putea menţine restricţii pe piaţa muncii pentru lucrători români după 1 ianuarie 2014, iar dacă acest lucru va continua, va fi obligatorie procedura de infringement.

"În opinia mea, dacă piaţa muncii ar fi în continuare restricţionată, este obligatorie procedura de infringement din partea CE. Este nevoie de presiune pentru respectarea Tratatului de aderare, iar această presiune ar trebui să vină până atunci (1 ianuarie 2014 - n.r.)", a mai spus Renate Weber.

Ambasadorul Irlandei la Bucureşti, Oliver Grogan, a declarat, la aceeaşi dezbatere, că românii care au vrut să plece în străinătate au făcut-o deja şi nu există dovezi privind un nou flux de migranţi români după eliminarea restricţiilor de pe piaţa muncii din această ţară.

Grogan a prezentat situaţia migranţilor români din ţara sa, precizând că Irlanda nu susţine că poate da un răspuns definitiv şi nici lecţii privind migranţii, dar că experienţa sa ar putea fi utilă şi altor state.

Diplomatul a afirmat că în Irlanda, ţară care a liberalizat în 2012 accesul pe piaţa muncii pentru lucrătorii români, sunt aproximativ 40.000 de cetăţeni români.

"Nu pare a fi o cifră enormă, dar populaţia Irlandei este de 4,5 milioane de persoane, deci concentraţia este mai mare prin comparaţie cu Marea Britanie. Comunitatea de români este a doua ca mărime în grupurile de migranţi. Românii s-au încadrat bine şi nu am auzit să aibă probleme sociale majore", a declarat Oliver Grogan.

Ambasadorul a adăugat că, după liberalizarea pieţei muncii, nu există dovezi cu privire la un nou flux de migranţi români.

"Cei care doreau să plece, plecaseră deja. Mulţi români sunt dispuşi să accepte slujbe cu salarii mici şi beneficiile sociale sunt la acelaşi nivel cu cele din Marea Britanie. Nu dorim să dăm lecţii, dar ar fi probabil util să se uite la experienţa noastră", a mai spus ambasadorul Irlandei la Bucureşti.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici