Adresându-se presei după prima sa întâlnire cu cei desemnaţi să tatoneze terenul pentru formarea unei coaliţii, Wilders a declarat că va fi „puternic, dar rezonabil” în discuţiile cu potenţialii parteneri. Posibilitatea unui cabinet minoritar a apărut la scurt timp după alegeri, când partidul conservator VVD al premierului demisionar Mark Rutte – care împărtăşeşte multe dintre poziţiile antiimigraţie ale lui Wilders – a specificat că nu se va alătura unui cabinet condus de Wilders, dar nu a exclus posibilitatea de a-i oferi acestuia sprijin.
Wilders, al cărui partid a obţinut aproximativ 24% din voturi, va trebui să colaboreze cu cel puţin două partide mai moderate pentru a forma o coaliţie.
El a declarat că preferă să lucreze cu VVD, cu partidul de centru-dreapta Noul Contract Social (NSC) şi cu Mişcarea Conservatoare a Fermierilor-Cetăţeni (BBB), care împreună ar avea o majoritate solidă în ambele camere ale parlamentului olandez.
Aceasta este „combinaţia logică, corectă”, a declarat Wilders, adăugând că cel mai important lucru este că partidele au fost de acord să discute despre modul în care ar putea coopera.
Pe de altă parte, liderul NSC, Pieter Omtzigt, a semnalat că ar fi dificil să colaboreze cu Wilders, având în vedere că unele elemente din platforma PVV încalcă garanţiile constituţionale olandeze privind libertatea de religie.
Noul lider al VVD, Dilan Yesilgoz, a declarat că formaţiunea sa politică este dispusă să coopereze cu un cabinet minoritar PVV – NSC – BBB în chestiuni precum „migraţia, construirea mai multor locuinţe şi reducerea costului vieţii”.