Xi Jinping s-a întâlnit cu Antony Blinken. Liderul chinez: China şi SUA ar trebui să fie parteneri, nu rivali

  • Preşedintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken.
  • Întâlnirea are loc în timpul vizitei pe care Blinken o face în China.
  • Liderul chinez a spus că SUA şi China ar trebui să fie parteneri, nu rivali.
702 afișări
Imaginea articolului Xi Jinping s-a întâlnit cu Antony Blinken. Liderul chinez: China şi SUA ar trebui să fie parteneri, nu rivali

În timpul întâlnirii de vineri, preşedintele chinez a vorbit despre respectul reciproc, coexistenţa paşnică şi cooperarea win-win, potrivit BBC. Xi consideră că acestea sunt cele „trei principii majore” ale relaţiei SUA-China. Există „încă multe probleme care trebuie rezolvate”, dar China şi SUA ar trebui „să fie parteneri, nu rivali”, a mai spus Xi.

Relaţiile dintre China şi SUA au înregistrat unele progrese după întâlnirea din noiembrie anul trecut dintre preşedinţii Joe Biden şi Xi Jinping.

Antony Blinken, care efectuează a doua vizită în China în mai puţin de un an, s-a întâlnit vineri şi cu ministrul chinez de externe, Wang Yi. Diplomatul chinez l-a avertizat pe omologul său american să nu calce pe „liniile roşii” ale Chinei.

Relaţia China-SUA începe să se stabilizeze, dar încă este testată de „factori negativi”, a adăugat ministrul chinez.

Wang nu a menţionat factorii negativi, dar între cele două superputeri există mai multe puncte sensibile precum influenţa în Marea Chinei de Sud, situaţia din Taiwan şi drepturile omului din China. Anthony Blinken a fost mai circumspect în declaraţiile sale în faţa presei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici