- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ZF: În timp ce toată atenţia e pe Ucraina, un război nebăgat în seamă se derulează în sânul Europei
În timp ce Slovacia continuă să confişte pământ de la etnicii maghiari pe baza unui decret din 1945, după cum se plânge guvernul de la Budapesta, premierul ungar Viktor Orban încearcă să-şi crească popularitatea şi influenţa în această ţară cu ajutorul unor programe agresive bazate pe fonduri ale contribuabililor ungari, iritând autorităţile de-acolo.
ZF: În timp ce toată atenţia e pe Ucraina, un război nebăgat în seamă se derulează în sânul Europei
În timp ce Slovacia continuă să confişte pământ de la etnicii maghiari pe baza unui decret din 1945, după cum se plânge guvernul de la Budapesta, premierul ungar Viktor Orban încearcă să-şi crească popularitatea şi influenţa în această ţară cu ajutorul unor programe agresive bazate pe fonduri ale contribuabililor ungari, iritând autorităţile de-acolo.
În ultimii ani, statul slovac s-a folosit de Decretele Benes pentru a confisca sute de hectare de pământ de la etnicii maghiari. Decretele au decarat responsabilitatea colectivă a nemţior şi ungurilor după cel de-al doilea război mondial, privându-i pe aceştia de cetăţenie, drepturi fundamentale şi proprietăţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Slovacia susţine de decenii că decretele sunt depăşite, dar continuă să le aplice în unele cazuri în care are de câştigat, susţine Janos Fiala-Butora, avocat etnic magiar din Slovacia, potrivit Hungary Today. „Nu mi-aş fi putut imagina că în secolul XXI, în Uniunea Europeană, se pot întâmpla astfel de lucruri“, arată acesta.
În 2020, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a declarat astfel de practici ilegale, însă de atunci lucrurile nu s-au schimbat prea mult, în parte pentru că UE şi Comisia par complet indiferente cu privire la această situaţie.
Între timp, premierul ungar Viktor Orban încearcă să influenţeze reprezentarea politică a minorităţilor maghiare din alte ţări, scrie Balkan Insight. Orban se foloseşte de banii contribuabililor ungari pentru a renova biserici, castele şi grădiniţe din Slovacia, întărindu-şi poziţia de acolo prin astfel de programe.
Din 2010, Budapesta s-a implicat în mai multe programe de granturi pentru ungurii care trăiesc în Slovacia. Un program de 34 milioane de euro pentru susţinerea grădiniţelor şi o schemă pentru antreprenori de 60 milioane de euro s-au numărat printre cele mai scumpe. De la începutul primăverii anului trecut, guvernul ungar a decis să se implice în alte trei programe de donaţii.
Două dintre acestea au stârnit în mod deosebit nemulţumirea autorităţilor slovace. Primul implică investiţii de 4 milioane de euro în reconstrucţia de biserici. Guvernul ungar a decis transferul acestor fonduri deşi guvernul slovac nu este implicat în program, notează Euractiv.
Al doilea a avut legătură cu crearea unui fond pentru achiziţii de terenuri în Slovacia, cât şi în ţările vecine. Ministrul slovac al afacerilor externe Ivan Korcok a criticat dur intenţia şi a cerut o întâlnire cu omologul său Peter Szijjarto. După această întâlnire, guvernul ungar a retras programul.
„Am cerut Ungariei să implementeze programe pe teritoriul nostru doar în urma unui acord mutual“, a declarat Korcok.
Etnicii maghiari reprezintă cea mai semnificativă minoritate naţională din Slovacia, recensământul din 2011 indicând peste 450.000 de persoane, sau 8,5% din populaţia totală.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO